• Les tres grans companyies, que donen cobertura al 80% dels consumidors metropolitans, signen el compromís d’adhesió a la iniciativa de l’AMB, que ha creat un fons de 5 milions d’euros. 
  • L’AMB assumirà els impagats de llum, aigua i gas del 2014 amb perfil de pobresa energètica d’aquest territori, que ronda el milió d’euros.

Aigües de Barcelona, Endesa i Gas Natural Fenosa, que donen cobertura d’aigua, llum i gas a més del 80% dels consumidors de l’àrea metropolitana, es van adherir ahir al Programa Metropolità de mesures contra la pobresa energètica, un fons creat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el passat mes de desembre i dotat amb 5 milions d’euros per evitar els talls de subministrament (de llum, gas i d’aigua) per motiu de falta de recursos econòmics.

El Vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón; el director general d’Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero; la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; i el director de Servei al Client de Gas Natural Fenosa, Josep Codorniu, van signar ahir el conveni de col·laboració, un pas més per combatre un problema que s’ha incrementat al territori metropolità els darrers anys, com a conseqüència de la crisi econòmica.

Segons l’acord, les tres grans companyies es comprometen a no tallar el subministrament del servei als impagats amb perfil de pobresa energètica i gestionar aquests procediments amb personal de les empreses mentre els serveis socials municipals tramiten i valoren, cas per cas i segons les pautes consensuades amb l’organisme metropolità, l’abonament de les factures impagades a través del fons de l’AMB. “En aquests temps difícils cal ser sensibles a la realitat social. Per Aigües de Barcelona, aquest programa és un pas més del nostre compromís social amb les persones que més ho necessiten”, va declarar Escudero.

aixeta

En aquest sentit, la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, va subratllar la importància de l’acord subscrit: “En aquests moments de context social difícil, Endesa es mostra sensible a aquesta realitat i, per això, està satisfeta de cercar els mecanismes més idonis per facilitar una solució per a aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat econòmica”, va assenyalar durant l’acte. Per la seva part, el director de Servei al Client de Gas Natural Fenosa, Josep Codorniu, va remarcar la importància de la col·laboració i coordinació de tots els agents implicats per buscar vies de solució a aquesta problemàtica. La signatura de l’acord “demostra la continuïtat del compromís de la companyia, que s’ha mostrat sensible a les diferents realitats dels seus clients i ve aplicant els mecanismes més adients per facilitar una solució a les persones que es puguin trobar en situacions de vulnerabilitat econòmica”, va explicar.

D’altra banda, les subministradores també es comprometen a donar suport econòmic al programa d’informació i formació que liderarà l’AMB i que està adreçat a les persones en situació o risc de pobresa energètica, per tal que coneguin totes les possibilitats que ofereixen els sistemes públics i les empreses privades. Aquest programa també vol ensenyar a interpretar les factures, les tarifes i conèixer les possibilitats i els recursos que existeixen.”L’assessorament i la formació també és un factor clau i pot permetre a moltes famílies reduir part d’aquestes despeses fixes”, van exposar. 

En aquest acord, l’AMB assegura i avala la creació d’un circuit de gestió -entre municipis, empreses de subministrament i l’organisme metropolità-  i ratifica alhora el seu compromís i obligació de liquidar mensualment el còmput total de les factures impagades per les llars metropolitanes, sempre per motius de vulnerabilitat econòmica i pobresa energètica.

 

Antonio Balmón, Vicepresident executiu de l'AMB
Antonio Balmón, Vicepresident executiu de l’AMB

“L’AMB es recolzarà en el serveis socials municipals, que són els que realment tenen l’experiència per poder decidir”, va assenyalar, durant l’acte de signatura del conveni, el Vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón.

Per activar de manera immediata el programa metropolità i que l’ajut arribi el més aviat possible a la ciutadania, l’AMB ha decidit assumir el deute dels impagats de subministraments energètics i d’aigua de l’any 2014. Segons els càlculs de l’organisme metropolità, està previst que aquesta despesa sigui, aproximadament, d’un milió d’euros (1.000.000 €). L’AMB formalitzarà aquest pagament, que s’extraurà del fons de 5 milions d’euros, en els propers tres mesos. “Sempre que els sol·licitants acompleixin amb el perfil de pobresa energètica i/o vulnerabilitat econòmica i a demanda dels serveis socials municipals de cada ajuntament”, recorden des de l’oficina de gerència de l’AMB, d’acord amb el que estableix el programa metropolità. 

“El programa donarà aire a les famílies més vulnerables de l’àrea metropolitana de Barcelona i esperem que alleugereixi les seves dificultats”, ha declarat el Vicepresident executiu de l’AMB, que espera que en els propers dies també es signin els corresponents convenis amb la resta d’empreses que operen al territori metropolità (Repsol Butano, Iberdrola, Aqualia, Sorea i Aigües de Catalunya). L’AMB està arribant a un compromís d’adhesió amb aquestes, que representen el 20% restant de la cobertura dels consumidors de l’àrea metropolitana. L’objectiu és assolir que no hi hagi cap tall de subministrament d’energia i aigua per motius de pobresa energètica o vulnerabilitat econòmica.

ENDESA

endesa_logo

Segons l’acord, Endesa, que compta amb 502.470 clients al territori metropolità, es compromet a no tallar el subministrament del servei dels impagats amb perfil de pobresa energètica i gestionar aquests procediments amb personal de l’empresa mentre els serveis socials municipals tramiten i valoren, cas per cas i segons les pautes consensuades amb l’organisme metropolità, l’abonament de les factures impagades a través del fons de l’AMB. En aquest sentit, la Directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha subratllat la importància de l’acord subscrit: “En aquests moments de context social difícil, Endesa es mostra sensible a aquesta realitat i, per això, està satisfeta de cercar els mecanismes més idonis per facilitar una solució per a aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat econòmica”.

D’altra banda, Endesa també es compromet a donar suport econòmic al programa d’informació i formació que liderarà l’AMB i que està adreçat a les persones en situació o risc de pobresa energètica, per tal que coneguin totes les possibilitats que ofereixen els sistemes públics i les empreses privades. Aquest programa també vol ensenyar a interpretar les factures, les tarifes i conèixer les possibilitats i els recursos que existeixen. “L’assessorament i la formació també és un factor clau i pot permetre a moltes famílies reduir part d’aquestes despeses fixes”, han exposat.

En aquest acord, l’AMB assegura i avala la creació d’un circuit de gestió -entre municipis, empreses de subministrament i l’organisme metropolità-  i ratifica alhora el seu compromís i obligació de liquidar mensualment el còmput total de les factures impagades per les llars metropolitanes, sempre per motius de vulnerabilitat econòmica i pobresa energètica. “L’AMB es recolzarà en el serveis socials municipals, que són els que realment tenen l’experiència per poder decidir”, ha assenyalat, durant l’acte de signatura del conveni, el vicepresident Executiu de l’AMB, Antonio Balmón.

Per activar de manera immediata el programa metropolità i que l’ajut arribi al més aviat possible a la ciutadania, l’AMB ha decidit assumir el deute dels impagats de subministraments energètics i d’aigua de l’any 2014. “Un baló d‘oxigen que esperem que alleugereixi les dificultats de les famílies més vulnerables de l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha afegit en Balmón, que espera que en els propers dies també es signin els corresponents convenis amb Gas Natural Fenosa i Agbar. L’AMB ja ha arribat a un compromís d’adhesió amb aquestes empreses i aquest només està pendent de formalitzar-se, de manera que s’assegura donar cobertura a més del 80% dels consumidors de l’àrea metropolitana.

Segons els càlculs de l’organisme metropolità, és previst que aquesta despesa sigui, aproximadament, d’un milió d’euros (1.000.000 €). L’AMB formalitzarà aquest pagament, que s’extraurà del fons de 5 milions d’euros, en els propers tres mesos. “Sempre que els sol·licitants acompleixin amb el perfil de pobresa energètica i/o vulnerabilitat econòmica i a demanda dels serveis socials municipals de cada ajuntament”, recorden des de l’oficina de gerència de l’AMB. 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here