Des del Teatre, s’està m organitzant amb el suport de l’Ajuntament de la localitat, l’Institut Català de la Dona i la Diputació de Barcelona, una gran trobada amb les diferents Associacions de Dones de Catalunya per tal de commemorar aquest dia. Al llarg de tota la jornada es podrà gaudir de diferents activitats: Una exposició dels treballs fets per dones del municipi, la lectura del manifest oficial i un final de festa amb la participació de grups de percussió

La Passió d’Esparreguera comença la temporada 2015 amb la il·lusió i les ganes de fer arribar a l’espectador actual un espectacle popular d’un valor excepcional i reconegut arreu, avalat per una tradició de fa 400 anys. Un espectacle únic a Europa que es caracteritza per una acurada presentació escènica. L’encertat moviment de les masses, la gran varietat de cromatismes realçats continuament per sorprenents efectes de llum, so i efectes especials aconsegueixen transmetre a l’espectador l’essència d’uns personatges que van viure fa dos mil anys.

La grandiositat del teatre, uns decorats magnífcs que donen un caire épic a l’espectacle, la gran quantitat d’actors en escena, l’agilitat en els canvis escenogràfics, la perfecta unió de text i música, interpretada en directe, fan que la nostra Passió esdevingui una producció teatral de característiques úniques. La Passió es representa en 34 escenes, repartides en dues parts: al matí 12 escenes i a la tarda les 22 restants.

Es tracta, doncs, d’una estructura poc freqüent en el teatre actual, que fa de l’espectacle una autèntica festa popular per a gaudir durant tot un dia. Al voltant de 10.000 persones, any rere any, motivats per la bellesa i la màgia de l’espectacle, ens visiten i fan possible la pervivència d’un espectacle declarat d’interès nacional i premiat amb “la Creu de Sant Jordi”. Un ampli ventall de propostes organitzades permeten als nostres espectadors assistir a l’espectacle amb totes les garanties i comoditats possibles.

La única Passió amb música en directe!

La música és un dels trets diferencials més importants de la nostra Passió. Va íntimament lligada amb el desenvolupament de l’espectacle, potencia emocions, subratlla ambients, és en DIRECTE i sempre s’adapta a la representació. L’any 1976 s’estrenà la partitura, composta expressament per a La Passió d’Esparreguera pel mestre Josep Borràs, fill de la vila. En la composició de la música hi ha una dualitat entre música religiosa potenciada per un orgue de més de 700 tubs i una música més realista de caire oriental i hebraic.

Enguany el director, Juan Jurado, que també es fundador de la JOCPE, (Jove Orquestra de Cambra de la Passió d’Esparreguera), compta amb una orquestra amb més de 30 músics i una coral de 50 veus que donen vida a la banda sonora de l’obra.

El text de La Passió

El text actual és obra del poeta esparreguerí Ramon Torruella i Satorra. Es va estrenar l’any 1960 i té la particularitat que, tot i mantenint-se fidel als textos evangèlics, s’adapta a nostra realitat més immediata.

Sap encaixar molt bé la forma rítmica del vers a l’ambient i a la psicologia del personatge i cada vers té l’estil i la forma que millor l’hi escau en cada moment.

NOVETATS 2015

Els temps que estem, ens evoquen a canvis, la societat es transforma i evoluciona i és per això que la direcció escènica d’enguany ha decidit que aquesta temporada l’espectacle s’adeqüi a aquesta transformació i evolució sense perdre, però, els trets que la identifiquen. Ara és el moment d’iniciar un nou projecte, vital i entusiasta! Una gran majoria d’actors i actrius adopten nous reptes assumint nous rols de personatge.

Es cerquen i troben canvis de dinàmica, idees i tendències, s’accentua el realisme… la veracitat dels actors esdevé el pilar bàsic i revulsiu necessari de la transformació i metamorfosi de l’espectacle als temps presents. També s’ha volgut realçar la figura de Maria, la mare. A Maria Magdalena se li afegeix tres escenes noves i ja apareix al principi de l’espectacle.

Els personatges de Judes, Pere i Joan prenen més rellevància i força, repartint-se el protagonisme amb Jesús. Jaume Rovira, especialitzat en dramatúrgia i direcció d’actors a Eòlia Escola Superior d’Art Dramàtic estarà al capdavant de la direcció escènica.

Des de la seva pròpia companyia de teatre, on ha dirigit més de 20 espectacles, han passat per les seves mans, actors i actrius tant reconeguts com Jordi Bosch, Emma Vilarasau, Anna Lizaran, Lola Lizaran, Ramon Oller, Margarida Minguillón, Meritxell Sabaté i Àlexs Guixà, entre d’altres.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here