El Govern n’ha aprovat també l’entorn de protecció, per controlar la relació entre el monuments i l’espai que l’envolta i potenciar-ne la protecció

El Govern va declarar, aquest dimarts, bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric, la baixllobregatina església de Santa Maria de Cervelló , aixi com la de Santa Maria de Vilagrassa (Urgell) i la de Sant Pau de Narbona, a Anglesola (Urgell).

L’església de Santa Maria de Cervelló està documentada des del començament del segle X. En aquella època era només una capella preromànica, dedicada a la Santa Creu, a sant Esteve i a sant Dalmau, i depenia del monestir de Sant Cugat. L’edifici que ens ha arribat degué ser construït cap al final del segle XI. Està feta amb pedra local, de color rogenc, i consta d’una nau coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Aquest està dividit interiorment en tres nínxols amb arc de punt rodó, separats per semicolumnes, i oberts amb sengles finestres de doble esqueixada. Exteriorment està ornat amb lesenes i arcuacions llombardes. Destaca especialment el cimbori , vuitavat, amb cúpula i petxines, decorat exteriorment de forma semblant a l’absis.

La porta, amb frontó triangular, és renaixentista, i degué ser afegida pels volts de l’any 1580. Al mateix temps es van construir dues capelles laterals, cobertes amb volta de creueria. L’autor d’aquesta reforma va ser Lleonard Bosch, el mateix que va fer l’església de Begues.

Als inicis del segle XVIII se’n van afegir dues més. En la restauració contemporània es van eliminar alguns afegits que desfiguraven el conjunt, entre ells un campanar de torre que s’alçava damunt del cimbori.

Prop de l’església es poden veure les tombes antropomorfes d’un antic cementiri medieval.

Font: ACN i poblesdecatalunya.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here