Sant Joan Despí ho té tot enllestit per gaudir de la Trobada Nacional dels Tres Tombs, una cita que tancarà el calendari d’aquesta festa a Catalunya

55 colles d’arreu de Catalunya portaran uns 100 carros i 400 cavalls en el que serà una autèntica festa dedicada als Tres Tombs, una tradició que a la ciutat va recuperar fa 25 anys la Colla de Geganters.

L’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, el cap de la Colla de Geganters de Sant Joan Despí, Santi Riba i un representat de la Federació de Colles dels Tres Tombs de Catalunya, Victor Ibáñez, han presentat aquest matí al Centre Jujol-Can Negre les activitats d’aquesta festa que convertirà Sant Joan Despí en la Capital Catalana dels Tres Tombs. A la trobada hi participaran 55 colles de Tres Tombs d’arreu de Catalunya que portaran a la ciutat más de 100 carros i 400 cavalls en què participaran unes 700 traginers, carreters, etc.

Tal i com ha assenyalat l’alcalde “les manifestacions culturals estan en constant transformació, però tot i la lògica evolució, el que no hem de perdre mai són les tradicions més arrelades que també ens defineixen com a poble. Aquesta festa és un exemple, i encara més per una ciutat com la nostra, amb un important passat agrícola”.

Aquesta trobada tancarà la temporada dels Tres Tombs. L’acte central serà la gran cercavila que s’organitzarà el dia 10 de maig, però, a més, s’organitzaran altres propostes per tal de gaudir de tot un cap de setmana d’activitats, totes lligades a la tradició agrària, origen d’aquesta festa que es remunta al segle XVIII, quan van començar les desfilades de carruatges i es va vincular a la celebració de Sant Antoni Abat, patró dels animals.

El cap de la Colla de Geganters, Santi Riba, ha destacat diferents activitats “com un homenatge a la pagesia amb la descoberta d’una escultura dedicada a la poma en la rotonda de la rambla Josep Maria Jujol amb l’avinguda de Barcelona; un mercat de pagès, etc. Però el que més desitjo és que la gent gaudeixi i s’aboqui en aquest esdeveniment tan important”. Riba també ha comentat la feina didàctica que s’està fent a les escoles “estem donant a conéixer què són els Tres Tombs i el passat agrícola de Sant Joan Despí amb una activitat a les escoles que arriba a 2.800 infants dels cicles infantils i de primària”. Durant aquesta setmana i la que ve els patis dels centres educatius reviuen el passat agrícola amb elements com un carro, un cavall i estris del camp.

Un museu itinerant

Per la seva part, el representant de la Federació de Colles dels Tres Tombs de Catalunya, Víctor Ibáñez, ha explicat que durant l’acte central “la ciutat serà com un museu itinerant ja que el públic podrà veure peces molt destacades com carros de trabuc, de pagès, carretes… Un retorn al passat ja que són vehicles que ara ja no podem veure”.
Durant aquests tres dies podrem gaudir d’un mercat de pagès al passeig del Canal, d’una cercavila de cavalls i estendards, d’un espectacle basat en la tradició dels cavalls de Menorca i d’un gran espectacle eqüestre, el dissabte 9 de maig. Diumenge, 10 de maig, serà el dia gran de la trobada. De bon matí, l’esmorzar de Tres Tombs servirà per agafar forces als participants per, a partir de les 11.30 h, iniciar el recorregut de la cercavila de la XVIII edició de la Trobada Nacional dels Tres Tombs, que inclourà, com és costum, la benedicció de les cavelleries.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here