El Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà va ser l’escenari ahir de la signatura del Compromís Municipal de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Amb aquesta adhesió, tant CiU com ERC es comprometen a assumir com a pròpies les propostes de l’ANC

Forcadell: «Els millors alcaldes voldran un Estat»

L’ANC de Cornellà va escenificar ahir al vespre el seu suport a CiU i ERC, els partits signants del Compromís municipal de l’Assemblea, davant d’unes 200 persones. El manifest proposa quatre punts; l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència, col•laborar en donar sentit plebiscitari al 27S i estar al costat del futur Parlament de transició nacional. El quart punt proposa participar en l’Assemblea de Càrrecs Electes, que culmini el procés d’independència, en cas de suspensió de les institucions catalanes.

Forcadell va matisar que en les eleccions municipals és molt important la persona i les polítiques aplicades pel partit. Afirma, però, que tots els millors projectes de ciutat no renunciaran a un Estat propi que vetlli pels seus ciutadans, que els doni totes els eines.

La presidenta de l’ANC va situar Cornellà i el Baix Llobregat en general com un lloc clau per guanyar la independència.

Argumentant que «si algun dia serem independents és perquè gent que es sent espanyola votarà Sí» i posant com a «deures» als assistents convèncer una persona de cara el 27S, parlant de les millores socials que suposaria la independència. «Si volem ser molt purs hem d’anar amb l’estelada, si volem guanyar, hem de fer propostes». Forcadell recordava, per contra, que «molts catalans de molt ‘pedigrí’ s’hi posaran».

En aquest sentit, va reivindicar el procés català com l’únic projecte de canvi real, ja que «tots els altres processos són només un recanvi de partits». «Si hi ha un canvi a l’Estat ens n’alegrarem molt, però no hem de supeditar-hi el nostre benestar, com portem fent 300 anys».

Les elits econòmiques contra el procés

Forcadell va assegurar que el procés català serà especialment positiu per ciutats metropolitanes. Explicant que el procés surt de les classes treballadores i mitjanes, que han impulsat de baix cap a dalt l’independentisme, mentre que les elits econòmiques hi treballen en contra. «Quan no quedi més remei s’hi sumaran, però ara els fa por». Va assegurar que l’Estat espanyol també hi treballa en contra buscant crear al màxim de tensió en la societat, i va fer una crida a «no caure en provocacions» per evitar-ho.

CiU i ERC carreguen contra l’executiu actual

Tant ERC com CiU van assegurar que «a través de l’exemple pràctic de Cornellà sabem que els consistoris són clau pel procés». En aquest sentit, Jordi Rossell de CDC va lamentar «que l’alcalde de Cornellà no fos entre els batlles que van donar suport al 9N».

Per part d’ERC, Raquel Albiol va afegir que Balmón ha donat l’esquena a totes les iniciatives a favor del dret a decidir de la ciutat, «com la Taula d’entitats, amb més de 30 associacions implicades». Tant Rossell com Albiol van elogiar tots els cornellanencs que fan pedagogia del dret a decidir i la independència.

Tant convergents com republicans van aprofitar per exposar el seu programa, a grans trets, per la ciutat, fent especial èmfasis els dos, en la participació ciutadana.

Ambdós van lamentar també que altres partits de la ciutat no fossin a l’acte. En aquest sentit, Movem Cornellà no va signar el document al considerar-lo «un document, no a favor del dret a decidir, sinó de la independència». En aquesta línia també apuntava Cornellà en Comú, que es mostrava favorable o obert a pactar en alguns punts, però no en la seva totalitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here