24 de maig, eleccions municipals: votarem les persones que ens representaran als Ajuntaments.

Elegirem consistoris que hauran de lluitar contra les retallades i els efectes de la crisi econòmica, des de la proximitat i la sensibilitat:  que s’oposin amb fermesa al deteriorament de la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials, al costat de moviments socials i sindicats, com ha fet ICV-EUIA durant aquests darrers anys; i que apliquin alhora mesures en positiu, com la tarifació social, tal com ja hem començat a fer.

Elegirem consistoris que hauran de estar al costat del poble exigint l’exercici del dret a decidir i defensant el català a l’escola, en contra dels atacs constants del PP i la nova dreta que porta per nom Ciutadans. Tal com va fer ICV-EUIA el 9 de novembre exercint el dret a vot i recollint signatures per denunciar el PP davant les institucions europees.

I elegirem consistoris que hauran de ser exemplars en la lluita contra la corrupció, contra la degradació de la política posada al servei d’interessos econòmics, es diguin Rato, Bárcenas, ERES d’Andalusia, Pujol o Palau de la Música. ICV-EUIA , com abans el PSUC, és un exemple d’honestedat i mans netes.

ADA COLAU I INICIATIVA

Però el dia 24 escollirem  també, de forma indirecta, però amb els nostres vots, la composició del Consell Comarcal, de l’Àrea metropolitana i de la Diputació de Barcelona. I la dispersió de noms de les candidatures, fruit del tsunami que viu el país i que està transformant el mapa de partits polítics, no ens ha de fer perdre de vista amb qui sumaran els nostres vots.

Els vots a les llistes d’ICV-EUIA  ( a alcaldies com el Prat o Sant Feliu, o municipis com Cornellà, Viladecans o Sant Joan) , a candidatures independents de municipis com Pallejà, Collbató, La Palma, Santa Coloma de Cervelló i d’altres, i a candidatures de confluència de sectors diversos de l’esquerres, en molts llocs amb la participació  de MES ( socialistes que han abandonat el PSC), que s’agrupen en molts casos sota la denominació de Movem ( Castelldefels, Martorell, Sant Just o d’altres), totes sota la denominació comuna d’Entesa ( E a les paperetes), sumaran els vots amb Barcelona en Comú, la candidatura que encapçala Ada Colau i de la que forma part ICV-EUIA. És una dada important; vivim moments de canvi i cal saber que el canvi a Barcelona el pot protagonitzar Ada Colau: d’aquí els nervis a les altres candidatures. A Barcelona molta gent d’esquerres que fins ara havia votat al PSC, a ERC o a la CUP es planteja avui votar Barcelona en Comú per enfortir l’alternativa d’esquerres a l’alcalde de CIU, Xavier Trias. La gent del Baix Llobregat també pot donar suport a la construcció  d’aquesta alternativa a Barcelona i Catalunya votant les candidatures d’ICV-EUIA o les impulsades per la nostra coalició. És un llàstima que la CUP , amb una visió miop de la política, no s’hagi volgut afegir, ni a Barcelona ni a la majoria de municipis del Baix Llobregat ( amb excepcions positives com Martorell) al moviment de canvi que pot tenir una primera concreció el dia 24 de maig.

EL TRAMBAIX I EUROVEGAS.

Però a més, el dia 24, votem també quina comarca i quina Catalunya volem construir des dels Ajuntaments: cap on es decantaran temes que superen el paper dels municipis.

Mentre Ada Colau, defensa, tal com ha fet sempre Iniciativa, que el Trambaix pugui ser perllongat per la Diagonal per facilitar que els ciutadans i ciutadanes del Baix Llobregat puguem arribar al centre de Barcelona en tramvia, CIU s’hi nega en rodó. I alhora ICV-EUIA propugna que el tramvia arribi també des de Sant Feliu a Molins de Rei i Sant Vicenç. I el nostre grup parlamentari ha presentat una Proposició de llei al Parlament per millorar el transport públic i superar l’actual divisió tarifària per zones que implica haver de pagar molt més per anar de Molins de Rei a Sant Feliu o Barcelona o de Begues a Gavà: això també ho decidim el dia 24.

I també votarem per superar la tradicional supeditació del PSC als interessos de Barcelona. Ho vàrem veure en motiu del projecte del Govern de CIU d’instal·lar una macro-complex de casinos al Parc Agrari de la nostra comarca: el PSC hi va donar suport. El company Jordi Martí, exportàveu del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, avui a MES, ha explicat en els actes que hem fet plegats a Molins de Rei, Esplugues o Collbató, que la seva primera discrepància ,d’ell i molts altres socialistes, amb la direcció del PSC va ser perquè no acceptaven que el seu partit pogués donar suport a un projecte com el d’Eurovegas.  Fa pocs dies els caps de llista del PSC de l’Àrea metropolitana varen presentar un projecte de Centre Cultural Metropolità. I on el volen fer? A algun barri de Barcelona que necessiti equipaments, al Baix Llobregat? Doncs no, al centre de Barcelona, a la Plaça de Catalunya, a tocar d’instal·lacions culturals com el Liceu o el Palau de la Música. Suposant que hi hagi diners per aquest projecte, com poden els candidats i candidates del PSC del Baix Llobregat donar-hi suport de forma acrítica sense exigir al seu partit que un centre d’aquestes característiques es faci al Baix Llobregat?. Pel PSC, Eurovegas al Baix Llobregat i el Centre Cultural metropolità a Barcelona. Volem amb Barcelona, tant de bo governada per Ada Colau, una relació de tu a tu, no de subordinació.

El dia 24 ens hi juguem, doncs, moltes coses: la defensa dels interessos de la nostra comarca, l’inici d’una nova etapa a Barcelona i Catalunya, les polítiques d’esquerres als Ajuntaments… I tot això es concentra en el vot a ICV-EUIA i les candidatures d’Entesa.

 

Jaume Bosch, veí de Sant Feliu de Llobregat i Diputat d’ICV al Parlament

3 COMENTARIS

  1. Una bona anàlisi, Jaume, positivadora com sempre són les teves, i doncs una bona eina per a la reflexió. Tot i que… en alguns punts i en alguns casos donant com a fets el que són més aviat desitjos. I, en el que es refereix al segon paràgraf dels teus tres inicials “Elegirem…”, ja voldria que força més candidats i força més candidatures d’ICV haguessin explicitat aquests propòsits en els seus actes, discursos i mítings arreu. Per no haver-ho fet -o almenys per no haver-ho fet amb claredat- força vots de militants i electors sobiranistes s’escaparan cap a opcions més inequívoques en aquests punts.
    Gràcies en qualsevol cas, Jaume. Ja voldria que tothom a “la família” fos tan coherent com tu.
    Que diumenge hi hagi sort per a nosaltres i per al país !

  2. Gràcies per l’article, Jaume. Malgrat les erràtiques polítiques d’ICV en diversos aspectes, com ara la més cridanera de voler separar tossudament el debat local del nacional (amb la qual cosa vol dir que es treballa, en realitat per a una nació diferent de la nostra), l’opció capitalina de Barcelona en Comú defensa claríssimament l’espai metropolità com a espai de participació, decisió i govern integrat de la conurbació que avui formem 4M de persones, més de la meitat del país. Aquest debat no es podrà retardar més -28 anys són massa anys de marejar la perdiu- i s’haurà d’escometre immediatament de passades les tres convocatòries electorals d’enguany. Serà aleshores quan seguirem veient com de juntes han d’anar les opcions socials i les nacionals a tot arreu: l’exemple que poses del Centre Cultural Metropolità és paradigmàtic. Quina aberració, a la plaça de Catalunya de la capital !!. També són aberrants els projectes del Museu de l’Hermitage i el dedicable a Woody Allen, tots ells previstos a Barcelona. No els qüestiono del tot, pero sí el fet de fer-los a Barcelona, mentre que el Museu del Còmic a Badalona o el destí de les Tres Xemeneies de Sant Adrià segueixen dormint als calaixos, i encara entesos com a projectes locals. Són projectes de país. L’àmbit natural d’acció de totes les coses de la conurbació ha de passar a ser el metropolità, que ha de guanyar en els transports públics que ja té la capital i que obliguen els habitants externs a ella a desplaçar-se encara massa en cotxe privat. Les ciutats veïnes hauran també de deixar-se de manies i pors atàviques (que amaguen personalismes estranys) a perdre cap autonomia (el dilema és rotundament fals, com ja saben bé L’Hospitalet i Cornellà) i a dedcidir plegades el govern de tot el conjunt.

  3. Gràcies Jaume per aquest clarivident article. Estic d’acord en tots els punts que escrius i espero que els nostres condiciutadans votin seguint aquests criteris.

    Salut i República.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here