En un comunicat el consistori gavanenc explica que l’abocament directe d’aigua procedent de l’estany de la Murtra va fer que el resultat del mostreig a l’altura del càmping Tres Estrelles no fos “excel·lent”

La bandera blava no onejarà aquest estiu a la platja de Gavà, que havia estat distingida ininterrompudament amb aquest guardó des de l’any 2011. L’Ajuntament de Gavà ha contactat amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor –ADEAC-,institució que atorga el guardó, per conèixer els motius pels quals no s’ha renovat aquest distintiu.

Segons les primeres informacions, i a l’espera de tenir a mans l’informe complet, la raó ha estat que la qualitat de les aigües de bany a les platges de Gavà no ha rebut la qualificació d’excel·lent en un punt, requisit imprescindible per obtenir el distintiu.

A finals d’agost passat, es va produir un episodi de pluges que va abocar aigua procedent de la llacuna de la Murtra directament a la platja. Això va provocar que en un dels tres punts de mostreig, concretament al càmping Tres Estrelles en el límit amb Viladecans, el resultat del mostreig va ser de “suficient”. Als altres dos punts objecte de les analítiques, just davant del carrer de Blanes i de l’avinguda del Mar, els resultats van
ser “excel·lent”.

L’Ajuntament de Gavà recorda que el sistema de sanejament de les aigües pluvials en alta de Gavà fa servir la depuradora, gestionada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona,com a estació de bombament dels cabals que no poden tractar els dies de forta pluja.

Aquestes aigües, molt diluïdes, van a parar directament al mar. Per altra banda, si el desguàs es fa a través de les rieres, també a partir de grans cabals i d’elevades dilucions sempre controlades es produeixen abocaments directes al medi marí. La competència de les rieres és de l’Agència Catalana de l’aigua.

Peticions reiterades Per pal·liar aquests inconvenients, l’Ajuntament ha instat en reiterades ocasions en els últims dos anys a les administracions responsables perquè mantinguin en les millors condicions les infraestructures, reclamant tant a l’ACA pel que fa a la riera de Canyars i la llacuna de la Murtra, com a l’AMB per la depuradora, perquè en cas de fortes pluges l’impacte sobre el medi ambient sigui el més petit possible. L’Ajuntament de Gavà continuarà exigint a cadascuna de les institucions el correcte manteniment de les infraestructures de la seva competència.

Per altra banda, l’Ajuntament vol destacar que, més enllà del fet puntual de l’estiu passat, la resta d’elements mediambientals i de serveis per a la propera temporada de platges estan al màxim nivell de qualitat. Així mateix, l’Ajuntament recorda que la qualitat de l’aigua en cap moment ha suposat un risc per a la salut de les persones.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here