A vint minuts del tancament del col·legi, tot són presses a Castelldefels. Pas ràpid i gent corrent per entrar al col·legi, però no només això, la majoria dels votants no volen parlar a la sortida. Alguns recorren al «tinc pressa» a d’altres no els cal i es desempalleguen dels periodistes amb un «no, gràcies». La majoria dels electors que tenen ganes de parlar han votat partits nous o sense representació a l’Ajuntament

Els membres de les meses es veuen desbordats, de gent que té por de quedar-se sense votar. Els interventors asseguren que ja estan esperant per tancar, cansats de la jornada; «els que recullen vots s’han relaxat per la tarda, i no s’esperaven ara tanta gent». La gent segueix el corrent d’electors que fugen del col·legi, no es paren a parlar amb ningú.

Un noi jove és dels pocs que vol parlar; «sí, i tant, el que vulguis». Assegura que ha votat Ciutadans, perquè està «fart dels lladres», però «tampoc em feia especial il·lusió, he vingut perquè crec que és una obligació com a ciutadà». És optimista, «no conec ningú que no estigui fart de tot». No ho és però, una dóna d’uns 50 anys. «Jo estic farta de que la cosa vagi de dos, he votat Podem», però aquí guanyarà el PP de llarg un altre cop». Afirma que molts cops no havia votat, o ho feia sense ganes als socialistes, però «amb Podem he recuperat la il·lusió».

Castelldefels és el bastió del Popular Reyes, la segona alcaldía del PP a Catalunya. Una ciutat que a “l’ombra” del poder del PP ha vist néixer formacions i projectes que han orientat la seva campanya a lluitar contra els populars. La seva voluntat és treure’ls de l’alcaldia, i malgrat ningú preveu una caiguda estrepitosa del PP, l’esquerra de la ciutat sí que somnia amb trencar la majoria aritmètica -aconseguida gràcies al suport de CiU que va sortir del Govern a m ig mandat i que va deixar Reyes en minoría- sumant amb projectes com Movem Martorell, que acull persones d’ICV-EUiA però també de Procés Constituent, Equo, ex PSC i ex Podem.

Prolifera el vot ocult d’última hora

Són dos exemples remots, els que van sense presses al sortir. Mentrestant, les riuades de gent són constants. Majoritàriament, persones grans, ben vestides, que es tanquen amb un «no vull parlar-ne, el vot és personal». Un dels pocs que es para, sense voler dir qui vota és un home d’edat avançada, que assegura que Castelldefels «no està tan malament». «No seguiré massa els resultats, no em treu la son, he vingut a votar amb les mateixes poques ganes de sempre, però ho considero una obligació».

Un interventor explica que «al matí venia gent inclús amb samarreta de la Via Catalana o amb simbologia de partits, es quedaven xerrant i feien un cafè». Explica que al matí algunes persones es feien fotografies votant i hi assistien en grup, a diferència de la tarda.

Els reductes independentistes volen la seva representació

També hi ha un ‘rara avis’, un dels pocs que entre riuades de gent que marxen corrents del col·legi es paren i comparteixen les seves impressions. Una família que afirmen haver votat tots dos ERC. «Patíem per si no podíem arribar a votar, hem trobat un embús». «Sempre hem votat partits independentistes, a Castelldefels estem fotuts, però volem que es vegi, a nivell general, que seguim forts».

A la tarda, els que recullen vots tenen ganes de marxar, es veuen desbordats amb l’última onada, després d’una tarda amb poca afluència. Vota, majoritàriament, el que s’anomena en demoscòpia «vot ocult», entre algunes persones que fan tard i pateixen per no ser comptats. El PP sempre assegura que el vot ocult li és propici…s’hauran de veure els resultats per analitzar-ho!

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here