Del 9 al 13 de juny es faran diferents activitats per divulgar les funcions, els continguts i les noves instal·lacions de l’Arxiu

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat (ACBLL), ubicat a Sant Feliu, se suma a la celebració de la Setmana Internacional d’Arxius amb un seguit d’activitats que es duran a terme del 9 al 13 de juny amb l’objectiu de divulgar els continguts, les funcions i les instal·lacions d’aquest equipament cultural. Es tracta d’una oportunitat excel·lent per descobrir els projectes més emblemàtics de l’Arxiu del Baix Llobregat, entre els quals destaca la iniciativa de crear un banc de dades per conèixer la vida de les persones i famílies que van viure a Sant Feliu de Llobregat des de 1828 a1955, a partir de l’anàlisi dels padrons i de les aportacions de la gent. Entre les activitats de la Setmana també hi ha una jornada de portes obertes amb una visita guiada per conèixer les noves instal·lacions de l’Arxiu, inaugurades el març passat.

Les cartes d’Elena Francis, a l’abast de tothom

elenafrancis

Les activitats s’iniciaran el dimarts 9 de juny, a les 19 h, amb la presentació del projecte de digitalització de les cartes del “Consultorio para la mujer Elena Francis”, programa radiofònic adreçat al públic femení que es va emetre a Barcelona entre els anys 1947 i 1984. L’Arxiu conserva des de l’any 2006 prop de 100.000 cartes d’aquest programa que es van trobar en una masia de Cornellà de Llobregat. Ara, gràcies a la digitalització de prop de 10.000 de les missives, aquestes es podran consultar a la seu de l’Arxiu Comarcal.

Els escrits que es podran consultar daten del període 1951-1972 i recullen aspectes de la vida quotidiana femenina durant el franquisme, ja que inclouen testimonis de dones de totes les classes socials. Les cartes inclouen les consultes, dubtes i confidències que les oients feien a Elena Francis, així com les respostes d’aquest personatge.

Reflexionar sobre la legislació laboral

El dimecres 10 de juny tindrà lloc la taula rodona “Negociació col·lectiva i legislació laboral, una mirada retrospectiva”, organitzada conjuntament amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL). En l’acte intervindran Eduardo Rojo, catedràtic de Dret laboral de la UAB, i l’escriptor Ignasi Riera. L’objectiu de la sessió és debatre sobre com les negociacions col·lectives han evolucionat en el temps, des del franquisme, durant la transició i en l’actualitat. A través d’aquesta anàlisi es vol reflexionar sobre com s’ha transformat la legislació laboral i com les limitacions de la normativa estan repercutint sobre els drets dels treballadors i treballadores.

Investigadors voluntaris per descobrir els avantpassats de Sant Feliu

Un dels plats forts de la Setmana tindrà lloc el dijous 11 de juny, a les 18 h, quan es farà una formació adreçada a totes les persones que vulguin col·laborar com a voluntàries per construir un banc de dades d’ús públic que permeti conèixer l’arbre genealògic i aspectes vinculats a les trajectòries individuals i de les famílies del Sant Feliu de fa un segle.

Es tracta del projecte EINES, que aplega investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la finalitat de desenvolupar instruments i procediments que facilitin la informatització massiva de les fonts demogràfiques del passat. Precisament en el marc d’aquest projecte l’Arxiu Comarcal ha digitalitzat els padrons de Sant Feliu de 1828 a 1955. Ara, les persones que s’apuntin com a voluntàries al projecte podran accedir als padrons des de casa i fer aportacions que permetin fer créixer les dades sobre la història local.

Portes obertes a la nova seu de l’Arxiu

El dissabte 13 de juny, d’11 a 14 h, hi haurà una jornada de portes obertes que inclou la presentació de l’Arxiu i la visita guiada a les noves instal·lacions (les visites es faran en grup, cada mitja hora). Una cantada de peces del Renaixement i del Barroc, a càrrec de la coral Ernest Cervera, tancarà les activitats commemoratives programades per l’Arxiu Comarcal.

Durant la Setmana Internacional dels Arxius, tots els arxius fan activitats de difusió i treballen per apropar-se a la ciutadania i per conscienciar el sector públic i el privat sobre la importància d’aquests serveis en la societat moderna.

L’Arxiu Comarcal es va crear fa 32 anys fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de Sant Feliu i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1993 es va instal·lar a la planta inferior de la Biblioteca Montserrat Roig on hi ha estat fins que el passat mes de febrer passat es va tancar al públic per fer el trasllat a les noves dependències al barri de Mas Lluí. En la nova seu, l’Arxiu disposa d’un espai més ampli i adequat per tal de desenvolupar les tasques de preservació, conservació i difusió del patrimoni documental de la comarca i de Sant Feliu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here