Alumnes de Grau d’Arqueologia de la UAB fan pràctiques al jaciment de Gavà

El Parc Arqueològic Mines de Gavà acull aquest mes de juny la cinquena campanya d’excavacions dels alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, fruit del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la UAB. El regidor de Cultura i Esports en funcions, Miquel Àngel Díaz, afirma que “el Parc Arqueològic Mines de Gavà té un component de difusió de coneixements, però a banda de fer una oferta de divulgació i de dinamització cultural també fem recerca a través de la cooperació amb el món universitari, amb la UAB en aquest cas, amb qui tenim una línia de col·laboració molt consolidada que va més enllà d’aquesta campanya d’excavacions per part d’alumnes en pràctiques”.

L’any 2011 es van iniciar aquests treballs a l’entorn de les mines 107 i 108 situades en el recinte del Parc Arqueològic. Segons el conservador del Museu i director del treball de camp, Josep Bosch, “aquestes mines en què treballem les vam descobrir quan van construir el Parc i es van triar per fer les excavacions en pràctiques perquè estaven intactes, a un nivell superfície i permetia als alumnes començar des de zero. A banda d’això, era un lloc que oferia garanties de seguretat i d’estabilitat”. Bosch afegeix que “en aquests anys s’ha avançat prou tot i que el ritme de treball és lent perquè són alumnes que no han fet mai treball de camp i cal combinar l’excavació amb activitats didàctiques”. Així, a banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

La campanya 2015 es duu a terme en dos torns, el primer va ser la setmana de l’1 al 5 de juny i el segon del 8 al 12 de juny. Xavier Clop, professor de Departament de Prehistòria de la UAB, explica que “en aquestes pràctiques ensenyem com s’organitza, com funciona i que es fa en una excavació d’arqueologia prehistòrica, és a dir, com hem de treball per recopilar tota la informació que ens permeti conèixer el màxim d’aspectes possibles de comunitats de les quals no tenim cap registre escrit”.

Les campanyes anteriors van permetre la delimitació de les estructures mineres existents en superfície i la detecció de nivells de re-emplenament, així com la localització dels primers materials arqueològics. Amb aquesta nova campanya s’està avançant en aquests àmbits d’estudi. “Anem trobant materials tant de les feines mineres com de les activitats quotidianes: restes d’ossos, fragments de ceràmica, una mica de variscita…, troballes habituals però que ens serveixen per contextualitzar molt la feina que estem fent”, afegeix Clop.

Aquesta campanya s’emmarca també en el projecte de recerca “Mines Prehistòriques de Gavà. Espai i temps, dinàmica evolutiva i caracterització mineralògica (2014-2017)” reconegut per la Generalitat de Catalunya i impulsat per l’Ajuntament de Gavà i la Universitat Autònoma de Barcelona. Així durant la primera quinzena d’agost hi haurà una excavació programada amb estudiants amb experiència en excavacions.

 

Font: Ajuntament de Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here