El tret de sortida oficial serà avui dissabte, a les 10 de la nit, amb un espectacle de llum i foc que substituirà el tradicional pregó

Ja és aquí la Festa Major d’Olesa 2015. Seran cinc dies de festa grossa al municipi amb activitats per a tots els gustos i edats. De fet, i segons recull el programa de la festa major olesana, les activitats engeguen ja avui, divendres, malgrat que el gran gruix de propostes es celebraran demà dissabte, diumenge, i de dimarts a dijous, que serà festiu local. I és que ja ho diu la dita: per Sant Joan, a Olesa la fan.

Mentre s’espera l’arribada de la revetlla, de la flama del Canigó, dels petards, les fogueres i les coques de Sant Joan, Olesa ja ho té tot a punt per celebrar la Festa Major 2015. Oficialment engegarà dissabte a les 10 de la nit, amb un espectacle de llum, color i focs a la façana de l’ajuntament que substitueix el tradicional pregó. Abans, però, hi haurà concurs de pintura, sortides guiades per Olesa i el seu entorn, i la 36a Trobada de Gegants.

Tal com recull el programa de Festa Major d’enguany, ja aquest mateix vespre, a partir de les 7 de la tarda, els més curiosos podran descobrir “Les arrels occitanes dels olesans: el cognom Llongueras”. Aquest és el títol de la conferència i taula rodona que oferirà Vicky Llongueras, qui ara fa uns anys va començar una cerca sobre els seus orígens i els dels seus avantpassats i que va acabar amb un descobriment important. Tots els Llongueras de Catalunya tenen un avantpassat comú: un emigrant francès, Domingo Longueres, fill de Pere i Chatarina, que es va casar a Olesa de Montserrat el 5 de maig del 1613 amb una noia de nom Ángela Sastra Paloma, filla d’Antoni i Elisabeth. I a les 9, arrencarà el primer dels concerts d’Estiu que l’Escolania i Cor Jove d’Olesa oferirà aquesta Festa Major al Casal. Serà un concert especial, ja que el repertori que oferiran els joves cantaires no serà l’habitual, i a més, s’hi introdueix l’element teatral en una proposta que espera aplegar molta gent. Tot plegat, avui divendres, a partir de les 9 del vespre, al Casal. També es farà dissabte, a les 7 de la tarda.

També la música serà protagonista de proposta que programa Olesa Sardanista. Serà una ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània, que es caracteritza per adaptar per a cobla cançons més pròpies d’altres estils. Serà a les 10 i a la plaça de la Sardana.

I ja per dissabte,l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat una nova sortida guiada per l’entorn del municipi, en aquest cas a Sant Pere Sacama i al Mas Vilar. Una oportunitat per descobrir de la mà del guia local Joan Soler alguns dels secrets que s’amaguen al voltant d’un indret on s’han trobat les restes humanes més antigues que atresoren un assentament dins l’actual terme d’Olesa. La sortida és prevista per les 8 del matí des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i per participar-hi cal comunicar-ho prèviament. Ho poden fer a través del telèfon de l’Ajuntament, el 93 778 00 50, de forma presencial, o enviar un correu a sol…@olesam.cat

Una altra de les activitats matineres de dissabte serà el 45è concurs de Pintura Local i 41è Concurs de Pintura Ràpida organitzat per l’Escola Municipal d’Arts i Oficis. L’entrega de premis, 2n Memorial Francesc Margarit i Monné, es farà a les 2 del migdia a la Casa de Cultura. Però a les 9, mentre els pintors comencen tot just a instal·lar cavallets i omplir les paletes de colors, arrencarà al pavelló municipal de bàsquet la diada de Bàsquet del NBO, oberta a tothom. Una trobada d’equips pre-minis, masculins i femenins, que al llarg de tot el matí competiran entre ells en una jornada de marcat caire lúdic, que servirà per tancar la temporada juntament amb el sopar de germanor previst per la setmana vinent. Ja a la tarda, els protagonistes seran les pròpies famílies dels jugadors, amb partits entre pares i mares de diferents equips.

A dos quarts d’11 del matí es farà una nova visita guiada a l’Olesa desapareguda organitzada per l’Arrel Acció Cultural. A les 6, festival de patinatge artístic, organitzat pel CPA Olesa a la Pista annexa del Pavelló Salvador Boada; taller de pintar samarretes al barri Oasis, i una hora més tard, la xerrada “Plebiscitàries, recta final” organitzada per Olesa per la Independència a càrrec de Vicent Sanchis, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull.

I a partir de dos quarts de 7 de la tarda, 36a Trobada de Gegants, organitzada per l’Associació de Gegants i nans d’Olesa i l’ajuntament. Enguany, seran cinc les colles que participen a la trobada, incloent-hi l’olesana. La festa, que arrencarà a dos quarts de 7 amb la plantada de gegants a la plaça de Fèlix Figueras i Aragai i continuarà amb la cercavila i ball de gegants, inclourà també la presentació de la Colla Castellera d’Olesa. I a les 10 de la nit, gran inauguració de la Festa Major, amb un espectacle de “Llum, color i focs”, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay a càrrec dels Diablots, els Custus Ignis i els Gegants d’Olesa, que substitueix el tradicional pregó.

Un cop inaugurada ja oficialment la festa major olesana, la nit de dissabte promet ser moguda. I és que s’han previst tres cites festives i musicals a tres espais diferents d’Olesa: les barraques al Parc Municipal; el ball de festa major a la plaça Catalunya; i la 13a edició de la Festa de la Ràdio a la plaça de l’Oli.

Així, un any més el Parc Municipal, acollirà una proposta ja consolidada sobretot entre el jovent olesà. Son “Les barraques d’Olesa”, gestionades íntegrament per la Fona, el CAU, la UEC i CROM, i que per aquest any han previst els concert de The Rigodonians, Misled Soundsystem i Coccofrenchie, concerts que prometen els millors ritmes per ballar fins que surti el sol, i és que és previst que aquesta proposta acabi a les 6 del matí.

Abans dels concerts, a les barraques 2015, hi ha un sopar popular sahrauí i el pregó de les Barraques, a càrrec d’en Quico Galceran. I, com cada any, música a cada barraca a l’inici i al final de la festa.

Però quan al Parc Municipal sonin els vinils de The Rigodonians, a la Plaça de l’Oli començarà una de les activitats que més gent reuneix a la festa major olesana els darrers anys. És la Festa de la Ràdio que enguany arriba a la seva 13a edició i que promet fer arribar al públic els ritmes més comercials i ballables, cançons de l’estiu, reaggeton i música electrònica, que animaran la primera nit de festa major fins les 4, a un públic majoritàriament jove.

I la tercera opció per gaudir de música, és la plaça de Catalunya, on hi haurà el tradicional ball de festa major, una evolució del vell embalat, amb dj i projeccions. Una oportunitat per gaudir de la millor música de tots els temps, balls tradicionals de Festa Major (com el del fanalet), i nous ingredients, ara secrets, per convertir la primera nit de festa major en una de les més divertides de l’estiu.

Ja diumenge, els més valents i matiners, podran arrencar l’activitat a les 6 del matí, amb el torneig de pesca de Festa Major organitzat per la Societat Unió de Pescadors Esportius d’Olesa i que es celebrarà al pas del riu Llobregat al seu pas per Olesa. El concurs s’iniciarà a les 6 del matí i fins les 12 del migdia i l’entrega de premis serà a les 12.00 h al local social de l’entitat situada a la Plaça dels Països Catalans.

I a les 8, despertarà el municipi la cantada de matines pel casc antic que organitzen els Gegants i Nans d’Olesa, els Castellers d’Esparreguera i l’ajuntament, i que serveix per alertar als veïns de que cal despertar-se, que la Festa Major tot just ha començat.

Lluny del casc antic, a la pista annexa del pavelló Salvador Boada, i al llarg de tot el matí tindrà lloc la festa ocellaires organitzada per la Societat Ocellaires Les Planes. I a la plaça de l’Oli, al punt de les 9 del matí, arrencarà la 9a edició de la Cursa del Foc. Ho farà amb la cursa anomenada del fogonet on els més petits cobriran les distàncies de 600 metres i 1.500 metres depenent de la categoria. I a partir de dos quarts de 10, llavors si, es donarà el tret de sortida a la cursa del Foc. Una prova de 10 kilòmetres amb sortida i arribada a la Plaça de l’Oli, i que més enllà de l’allau de participants i famílies, també suposarà importants restriccions de trànsit al centre del municipi.

I amb el temps suficient perquè tots els atletes hagin arribat a la línia de meta, s’entreguin els premis als participants, i els més ràpids passin per la dutxa, a les 12, hi ha jornada castellera amb els Castellers de Barcelona i els d’Esparreguera, a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

En aquest mateix espai, i durant tot el dia també tindrà lloc a la 3a fira de la Cervesa Artesanal, amb inclourà, a les 8 del vespre, l’actuació musical de Autos Detroit. Grup barceloní de Powerpop que triomfa arreu amb una música alegre i ballable, i que diumenge oferiran un llarg repertori de més de 30 cançons en la seva visita a Olesa.

També diumenge, a les 7 de la tarda, a La Passió, espectacle teatral “Temps”, a càrrec de Quim Masferrer. Les entrades anticipades es poden adquirir ja a la secretaria del teatre per un preu de 10€, també a través de Ticketea, i el mateix dia de representació, és a dir, diumenge, una hora abans de l’espectacle, per 12 euros a taquilla.

Però si l’espectacle Temps és previsible que reuneixi a centenars d’olesans i olesanes al teatre de La Passió, ja dimecres dia 25 i al Parc Municipal, també seran centenars els olesans i olesanes que participaran en l’activitat més multitudinària de la festa major olesana, el sopar a base de tastets i sobretot, l’enlairament de fanalets. Enguany s’enlairaran 750 fanalets. Els tiquets recollits prèviament es podran bescanviar a l’estand del Parc Municipal el mateix dia 25 entre les 22.30 i les 23.00h. A partir d’aquesta hora es perdrà la reserva del fanalet, el qual es posarà a disposició d’altres persones.

També diumenge, poc després de que a La Passió comenci l’obra de Quim Masfarrer,a dos quarts de 8 del vespre, arrencarà el primer dels tres espectacles infantils que s’oferiran per festa major. Serà “Colossal” amb la companyia Teatre Mòbil.

Ja dilluns, els actes es concentraran a la tarda. A les 7 de la tarda, la biblioteca Santa Oliva acollirà la presentació del llibre d’àngel M. Hernández “Els ponts d’Esparreguera”, amb motiu del centenari del pont entre Olesa i Esparreguera, inaugurat el 27 de juny de 1915. A la mateixa hora arrencarà al parc municipal una activitat dirigida especialment al jovent d’entre 12 i 16 anys, una disco júnior que es perllongarà fins les 10 de la nit.

Al llarg de tota la festa major, els olesans i olesanes podran veure també l’exposició “20 anys de cartells de Festa Major”, un recull dels cartells de la festa major olesana dels darrers anys i de les obres presentades al certamen d’enguany. Restarà oberta fins el dia 28 de juny a la Casa de Cultura.

Enguany les paradetes de l’habitual fira de Festa Major s’ubicarà des d’Alfons sala per tot el carrer Puigjaner, en paral·lel al Parc Municipal, i fins la carrer Amadeu Paltor, on s’ubicarà la fira d’atraccions.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here