Esquerres per la independencia reivindica des del Baix Llobregat que la independència seria una millora positiva per les classes populars catalanes, i «un catalitzador per un Procés Constituent posterior a la resta de l’Estat»

Crònica d’Arnau García Gibert

En un acte que divendres va omplir el Patronat de Cornellà amb un centenar de persones, el politòleg Ramon Cotarelo i Néstor Salvador, del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), van coincidir que Catalunya és el primer poble de l’Estat que pot donar un cop a la Constitució del 78 el proper 27 setembre i ser un exemple al sud d’Europa.

Segons Cotarelo, «màxima prioritat pel procés»

Malgrat que el primer alcalde de Cornellà en democràcia, Frederic Prieto, va lamentar que no es pugui resoldre el procés amb un referèndum, en línies generals, es va assenyalar el 27S com la data que desencallarà la situació actual.

Segons Cotarelo, «el procés sobiranista és l’únic moviment de canvi que hi ha en marxa, per tant ha de tenir total prioritat». També va alertar que un procés constituent sense independència és una fal·làcia, en referència explícita a la proposta de Forcades.

En aquesta línia, la membre de l’ANC Carme García va demanar clarificar al màxim quins partits donaran suport al «sí» i quins al «no» a les properes eleccions.

És va reivindicar la secessió «com una eïna» per millorar les coses, i no un moviment per part de la burgesia per tapar les seves vergonyes, «encara que sovint ho utilitzin en aquest sentit».

Ramón Cotarelo va assegurar que la independència per si mateixa ja serà bona per Catalunya, amb els números a la mà. A més, Carme Garcia va afegir que la lluita serà l’endemà de la independència per part de les esquerres «per ser creïbles».

Dificultat d’un canvi a l’Estat

Cotarelo va lamentar que «les esquerres de l’Estat no entenen res del que passa a Catalunya», en aquest sentit, va coincidir el sindicalista del SAT: «És hipòcrita defensar Palestina o el Sàhara, i callar quan el procés d’autodeterminació es produeix a un poble de l’Estat». S’ha mostrat la voluntat d’un canvi a l’Estat, però el politòleg madrileny es va mostrar escèptic; «Madrid està governada per la mateixa oligarquia que fa 400 anys».

Sobre el paper de les esquerres catalanes, Frederic Prieto va assegurar que s’han d’implicar en el procés per ser hegemòniques, no ser convidat de pedra ni inhibir-se: «Hem de participar del full de ruta, no trencar la unitat, però hem de ser hàbils i gestionar les contradiccions per fer una constitució progressista i des de baix».

Sense Convergència no hi ha independència

Malgrat mostrar-se crítics amb Convergència i el President Mas, no és va posar en dubte el fet que cal unitat d’acció amb «la dreta» per arribar a la independència.

Segons Prieto, «encara que sigui per una fracció de segon haurem de posar-nos d’acord amb el conjunt de la societat catalana favorable al procés». En aquest sentit, van alertar del perill que, en el debat sobre canvi social o independència, «fracassin els dos moviments».

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here