Del 29 de juny al 10 de juliol, el Campus de la UPC al Baix Llobregat a Castelldefels, acull la segona edició de CasTECHdefels amb diferents activitats dirigides tant al professorat de secundària i a l’alumnat preuniversitari, com al públic en general

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Castelldefels ha acollit aquest 29 de juny la presentació de la segona edició de la universitat d’estiu de ciència i tecnologia CasTECHdefels, que es desenvoluparà del 29 de juny al 10 de juliol al Campus del Baix Llobregat a Castelldefels de la UPC amb diferents activitats dirigides tant al professorat de secundària i a l’alumnat preuniversitari com al públic en general.

“És una proposta que apropa la Universitat a la ciutadania de Castelldefels. Aquesta és una de les primeres prioritats que tinc fixades des de la meva entrada com a alcaldessa”,ha expressat l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López Tagliafico“Volem treballar per un projecte de ciutat vinculat a la Universitat que ajudi a construir una ciutat del coneixement i del desenvolupament. M’agrada veure com els joves de Castelldefels es fan seva la universitat, és un pas molt important perquè comencin a apropar-s’hi”. En la mateixa línia, López ha afegit que“hem d’aconseguir fer de la Universitat part de Castelldefels. És molt important teixir espais de treball conjunt per treure profit econòmic i social per a la ciutat. Hem de desenvolupar un teixit econòmic vinculat a la Universitat i treballar perquè no sigui només la Universitat de Castelldefels sinó també la del Baix Llobregat, a la manera del Parc Agrari”“La Universitat ha de ser un pulmó que doni vida a la nostra ciutat”, ha sentenciat l’alcaldessa.

El delegat del rector de la UPC al campus de Castelldefels, José Manuel Yúfera, ha explicat que la iniciativa “té molts objectius però en destaquen dos fonamentalment. El primer apropar la ciència i la tecnologia a la gent amb activitats obertes a tothom. I el segon, que la gent sàpiga què és el campus de la UPC a Castelldefels. Que coneguin la nostra universitat com a centre punter de ciència i tecnologia en àmbits molt diversos”“Aquest any hem incorporat un curs sobre què és un dron i les seves aplicacions per a la societat a càrrec de la empresa eMAP, una empresa creada per exalumnes i instal·lada al mateix campus que s’està convertint en un referent del món dels drons”, ha destacat Yúfera, que ha ressenyat també que “aquest any hem doblat el nombre de tallers i hem completat totes les places amb una important llista d’espera”.

“Amb aquesta proposta, la Universitat busca donar a conèixer la seva tasca a la gent i captar nous estudiants. Per la seva banda, l’Ajuntament ha de pensar no només en la ciutat del present sinó en la ciutat del futur creant sinergies amb el campus i valorar quines aplicacions poden tenir la ciència i la tecnologia, com per exemple en qüestions de mobilitat, comerç, espais verds… aplicacions que fomentin més innovació, emprenedoria i riquesa a la ciutat”, ha afirmat el regidor d’Universitats, Antoni Casas.

CasTECHdefels aglutina diferents cursos i tallers dedicats als àmbits d’expertesa del Campus del Baix Llobregat de la UPC sota el paraigua de la divulgació científica. Aquest any són: l’Aula Biotic, els cursos per al professorat de secundària, els cursos de divulgació, i els tallers de ciència per a joves. L’exposició GoPhoton!, que tindrà lloc a l’ICFO amb motiu de l’Any Internacional de la Llum, també s’inclou a la programació.

L’Aula Biotic és una activitat adreçada al professorat més dos dels seus alumnes de batxillerat amb l’objectiu de que puguin ajudar a descobrir els gustos i els aromes de la ciència i la tecnologia i del coneixement. L’Aula compta amb dos tallers, un dedicat als drones destinat al professorat i alumnes de ciència i tecnologia, i un altre que tracta la temàtica de la millora genètica, els biocombustibles i l’agricultura, dirigit als professors i alumnes de ciències.

També s’ofereixen cursos per a professorat de secundària, que tenen com a objectiu actualitzar i ampliar els coneixements i generar recursos per poder ser utilitzats a l’aula. Es descobrirà com aplicar la física i les matemàtiques per entendre el funcionament dels éssers vius o quins són els fonaments de l’enginyeria agroalimentària. En l’àmbit TIC, els cursos se centren en conceptes com les smart cities (ciutats intel·ligents) i en la Internet de les coses (xarxa d’objectes d’ús quotidià interconnectats), així com també en els videojocs aplicats a l’educació.

CasTECHdefels inclou cursets i tallers de divulgació de coneixements diversos orientats a tot el públic que vulgui aprendre sobre ciència i tecnologia. Finalment, els tallers de ciència estan adreçats a joves d’entre 12 i 18, i també organitzen activitats per acostar-los a aquests àmbits.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here