La primera dona castellera de la història, la gavanenca Aurora Batet, va inaugurar la jornada

Els castellers de Gavà van assolir un dels seus èxits més importants amb la primera Diada castellera. Es tracta d’una iniciativa que va tenir lloc durant gairebé tot el dia d’ahir a la plaça de Jaume Balmes i que estava integrada dins de la programació de la Festa Major de Sant Pere. La jornada va començar a les 10 del matí amb una xocolatada popular infantil i amb tallers de castellers. Poc després de dos quarts d’una va arribar el moment de la inauguració oficial de la Diada amb els parlaments tant de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com de la padrina de la colla castellera de la ciutat, la gavanenca Aurora Batet, que és la primera dona castellera de la història. I després va tenir lloc l’actuació castellera, en la que els gavanencs van comptar amb la col·laboració de la Colla Jove de l’Hospitalet i dels Castellers de Cornellà, així com dels Grallers l’Anguila de Gavà. En total, els castellers de Gavà van mobilitzar gairebé un centenar de persones.

Raquel Sánchez es va mostrar molt contenta de poder tenir als castellers com a part del programa de la Festa Major de Sant Pere tot destacant que “fa goig tenir la plaça Balmes plena de castellers, tant d’aquí com d’altres ciutats catalanes”. Sánchez va aprofitar per fer una crida a tothom per tal que “hi participi no només en el dia d’avui sinó que s’apropi als castellers de Gavà perquè són d’aquelles associacions que ens ajuden a fer difusió, a promoure i a preservar la nostra cultura i la nostres tradicions”.

De la seva banda, el president dels Castellers de Gavà, Carles Artola, va voler destacar que amb aquesta jornada “ens volem donar a conèixer, volem comunicar a Gavà que els Castellers existeixen, que som una colla molt oberta a la ciutat i a la gent, de fet no només fem castells, fem més coses”. Artola també va confessar que “degut a unes caigudes que hem tingut darrerament, el que fem avui és assegurar, així que intentem el 3 de 6, el 4 de 6 i el 3 de 6 amb agulla”.

La presentació de la jornada castellera va comptar amb la presentació d’una persona molt especial: la gavanenca Aurora Batet, que és la primera dona castellera de la història i que a més és padrina dels Castellers de Gavà. Batet va desitjar una bona diada castellera i va recordar que “s’ha d’incorporar més gent als castellers per tal que puguin aconseguir més fites, fa falta més gent i tot i que a la nostra ciutat s’està animant el tema encara ha de créixer molt i han de venir més persones de totes les edats, a veure si s’anima la ciutadania de Gavà”. El cap de colla dels Castellers de Gavà, Alejandro Rubio, es va mostrar molt complagut pel fet de que Batet sigui la padrina de la colla gavanenca: “la veritat és que estem encantats i és tot un honor que Aurora Batet sigui la nostra padrina, ella va ser la primera dona anxaneta de Catalunya i no totes les colles castelleres poden dir que tenen com a padrí a una persona d’aquesta importància”.

Dins de la programació de la Diada castellera va adquirir especial importància la primera holi castellera que va tenir lloc a les 17:00h. a la mateixa plaça Balmes. Es tracta de l’anomenada “festa dels colors” que als països hindús es celebra a l’entrada de la primavera i en la que es llencen pigments de colors. Artola va explicar  que “tot i que la tradició és d’origen hindú i té un component força espiritual, a Occident la hem transformat una mica i la hem convertit més aviat en un motiu de festa, d’alegria i de passar una estona divertida”. Aquesta iniciativa va ser amenitzada pel grup de percussió gavanenc Sonaquetomba.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here