El Grup Les Agulles–Ecologistes en Acció ha detectat aquest dilluns passat la presència de quantitats significatives de plantes aquàtiques mortes a les aigües litorals i al a sorra de la platja de Gavà, al llarg de com a mínim 2 km

La planta més abundant que s’ha trobat, Cymodocea nodosa, es troba a aigües poc profundes i en sòls arenosos, i està present al llarg de bastants quilòmetres de les costes del Garraf. El més significatiu és que es tracta d’una planta associada a praderies de Posidonia oceànica, una espècie de planta aquàtica endèmica (exclusiva) de la mediterrània i amenaçada d’extinció. Per això els hàbitats de posidònia estan considerats de protecció prioritària per la Directiva Hàbitats.

El fet que es trobin restes abundants d’aquests prats submarins a la platja és mostra d’alguna pertorbació inusual i d’unes dimensions considerables. Tenint en compte el bon temps que en les darreres setmanes ha fet a la costa central, resulta prou evident que no es pot tractar d’una pertorbació d’origen natural (com un temporal de tardor), sinó d’una causa artificial vinculada a alguna activitat humana. La gravetat de la troballa radica en què està totalment prohibit pertorbar els fons marins amb presència de Posidònia, espècie que està en regressió i, particularment al Garraf, en un estat molt precari.. Per això qualsevol agressió significativa pot representar una pèrdua pràcticament irrecuperable i que porti l’espècie més enllà dels límits de la seva viabilitat en aquest indret. A més, els prats de Posidonia més propers al lloc de la troballa estan situats a uns 12 km al sudoest de la platja de Gavà, davant del port de Vallcarca (s’adjunta cartografia oficial). Per tant, l’impacte ha hagut de ser de considerables dimensions per a desplaçar-se aquesta distància.

En absència d’una explicació oficial, les possibles causes d’aquesta agressió podrien estar relacionades amb actuacions de regeneració de platges dutes a terme de manera incorrecta, o bé alguna pràctica pesquera en algun indret no autoritzat.

Ecologistes en Acció reclama a les autoritats competents una investigació que estableixi l’abast de l’impacte, els seus responsables, així com l’aclariment de si hi ha raons o indicis de delicte ambiental.

Per tot això, han reclamat sengles reunions a la Direcció General de Pesca (Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca) i a la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (Departament de Territori i Sostenibilitat).

Fotografies de les restes de plantes aquàtiques trobades: http://www.ecologistasenaccion.org/article30436.html#fotos

1 COMENTARI

  1. Vaig veure-les a Castelldefels, pensava que eren algues!
    He buscat informació a google i resulta que la Posidònia és una de les espècies més amenaçades d¡’Europa… què esperen els governs català i espanyol per a actuar? I els Ajuntaments? Segur que els alcaldes del Baix i del Garraf no saben ni que existeix aquesta meravella submarina, tant amenaçada…

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here