La Locomotora Negra segueix imparable amb les seves ganes de transmetre el jazz i la seva essència. Aquest divendres 10 de juliol (22.30h), la veterana big band catalana obrirà el festival PAS (Pont a les Arts) de Martorell. El primer trompeta de la formació és el martorellenc Isidre Delgado, professor de l’Escola Municipal de Música, qui reconeix que actuar als jardins del Pont del Diable serà molt emotiu

Què oferirà La Locomotora Negra dalt de l’escenari del PAS?
Sobretot moltes ganes de transmetre swing i jazz clàssic. Duke Ellinton, Count Basie, Louis Armstrong, Fast Waller, Cab Calloway o Lionel Hampton. També oferirem temes propis, inclosos al nostre disc d’estàndards, composats pel nostre director, Ricard Gili. Hi haurà balades, swing, jazz negre i una mica de boogie-boogie.

La Locomotora Negra fa 44 anys, com ha anat evolucionant?
El 1971 La Locomotora era un quintet. Quim Gili va iniciar a casa seva unes audicions didàctiques de discs. De les seves dues grans aficions, jazz i trens, va néixer el nom La Locomotora Negra, que a més s’escrivia igual en català que en castellà, per allò de la censura. Francesc Cuspinera, amic personal dels pares Gili i Trepat presenta en Tòfol Trepat al Ricard Gili. Aquest és l’embrió de la futura orquestra. Ricard Gili (trompeta), Tomàs Gonzalez (saxo tenor), Tòfol Trepat (piano), Miquel Solé (contrabaix) i Carles Gili (bateria) assagen regularment un cop per setmana i el 31 de gener de 1971, a la Cova del Drac, fan una sessió divulgativa extraordinària.

Com es va incorporar a l’orquestra l’any 1997?
De manera accidental o providencial. Jo tocava una trompeta i el líder de La Locomotora Negra, a través d’un amic comú, em va demanar opinió sobre l’instrument i li vaig deixar vuit dies. Va quedar espantant i així vam començar el contacte. Posteriorment, em va proposar de participar en un homenatge a Duke Ellinton i fins ara.

Com a martorellenc, què et suposa actuar al Pont del Diable?
Em fa molta il·lusió perquè el meu avi va ser un dels manobres dels jardins del Pont del Diable, hi vaig sortir nedant en certa riuada i també hi anava a l’escola en aquell barri. Actuar amb la Locomotora Negra al Pont del Diable serà per mi molt emotiu.

Quines altres actuacions fareu aquest any?
El passat 19 de juny vam actuar al Palau de la Música amb A tot swing, l’1 d’agost estarem a Roses, el 30 d’agost al Born i al novembre participarem al Festival de Jazz de Barcelona.

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here