Una trentena d’universitaris han començat excavacions al jaciment de Santa Margarida a Martorell, mentre Gavà acull un camp de treball d’arqueologia al Castell d’Eramprunyà. En aquest sentit, Gavà i arquelogia estan molt vinculats, ja que durant el mes de juny la localitat baixllobregatina va acollir també la cinquena campanya d’excavacions al Parc Arqueològic Mines de Gavà, i aquest diumenge 19 de juliol el Museu de Gavà realitza el taller familiar “Fem d’arqueòlegs!”

Martorell

Aquest dilluns ha començat la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida de Martorell. La campanya, que s’allargarà fins al 31 de juliol, compta amb la participació de 27 estudiants universitaris que tindran l’oportunitat de compartir els treballs amb l’equip de recerca i participar de l’estudi de les troballes.

El Centre d’Estudis Martorellencs, en col·laboració amb Museus de Martorell i el suport de l’Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya, posen en marxa, del 13 al 31 de juliol, la campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida. Prop d’una trentena d’estudiants de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat del País Basc, la Universitat de Màlaga i la de Castella-la-Manxa compartiran el treball amb l’equip del projecte de recerca.

La direcció del projecte de recerca és a càrrec de la presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, Dra. Rosario Navarro, el vice-president del Centre d’Estudis Martorellencs, Dr. Alfred Mauri, i la tècnica de Museus de Martorell, Montserrat Farreny.

Els treballs que s’hi portaran a terme consistiran en l’excavació arqueològica, registre i documentació d’Unitats Estratigràfiques, neteja i documentació de materials arqueològics, planimetria de camp i aplicacions informàtiques, utilització de bases de dades i sistemes d’informació geogràfica aplicades a l’arqueologia.

L’organització facilita allotjament i manutenció gratuïts pels participants, a les instal·lacions de la masia de Santa Margarida, immediata al jaciment.

Jornada de portes obertes
Dimecres 29 de juliol (19.00h), el jaciment arqueològic de Santa Margarida organitzarà una jornada de portes obertes sobre l’alimentació en època medieval i els assistents gaudiran d’un refrigeri. La jornada inclourà una visita a les excavacions i a l’exposició monogràfica sobre el jaciment.

Descripció del jaciment
El jaciment de Santa Margarida de Martorell és un conjunt arqueològic d’època tardo antiga i medieval, en excavació des de 1981, amb una seqüència històrica que cobreix des del segle V fins al XIX. Al jaciment s’han identificat les restes d’una església paleocristiana, un conjunt edificat i de necròpolis de la mateixa època, al qual se superposen una necròpolis, estructures d’hàbitat, sitges, etc. d’època alt medieval i medieval. Sobre l’església primitiva va ser construït un nou temple en estil romànic, de finals del segle XII.

Gavà

El castell d’Eramprunyà, marc d’un camp de treball d’arqueologia
Està organitzat per la Fundació Pere Tarrés, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà

Fins el 19 de juliol, el castell d’Eramprunyà esdevé escenari d’un camp de treball d’arqueologia adreçat a nois i noies catalans d’entre 14 i 17 anys. El camp de treball s’emmarca en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família i està organitzat per la Fundació Pere Tarrés, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà.

El camp de treball té com a objectiu proporcionar un entorn de lleure i convivència als joves, tot participant en les tasques de recerca arqueològica en un bé patrimonial únic, el castell d’Eramprunyà de Gavà, situat en un entorn d’alt valor naturalístic, el Parc del Garraf. Així mateix, atès el valor simbòlic que té el castell per a Gavà i els pobles propers, el camp de treball significa obrir les portes del castell, permetre la implicació de la ciutadania en els treballs de recerca i recuperació, i aprofundir en la divulgació dels seus valors.

L’any 2007, l’Ajuntament de Gavà adquiria el Castell d’Eramprunyà, un element patrimonial d’especial significació per a la ciutat de Gavà, però també un referent de la història medieval i moderna de la comarca i del país.

En aquests anys l’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa un pla d’actuacions amb l’objectiu de garantir la preservació i valoritzar aquest bé declarat BCIN. D’una banda, gràcies a la col·laboració del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona s’han realitzat important actuacions de protecció, consolidació i recerca al castell. Aquestes accions que han conviscut amb una important tasca de divulgació, tant al públic escolar com al general, a qui s’adreça un programa de visites gratuïtes guiades per voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Arquelogia per als més petits: Taller familiar “Fem d’arqueòlegs!”
Aquest diumenge 19 de juliol, al jardí del Museu de Gavà (plaça de Dolors Clua, 13-14). S’han descobert unes restes antigues! Ajudeu a excavar-les i investigar-les? Cada família es farà càrrec d’un sector de l’excavació i, entre tots, es recrearà l’experiència d’una campanya arqueològica.
Activitat recomanada a partir de 8 anys.
Cal que porteu roba i calçat còmodes i gorra.
Inscripció gratuïta al Museu de Gavà 93 263 96 10

Cinquena campanya d’excavacions al Parc Arqueològic Mines de Gavà
El Parc Arqueològic Mines de Gavà va acollir aquest mes de juny la cinquena campanya d’excavacions dels alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, fruit del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la UAB. El regidor de Cultura i Esports en funcions, Miquel Àngel Díaz, afirma que “el Parc Arqueològic Mines de Gavà té un component de difusió de coneixements, però a banda de fer una oferta de divulgació i de dinamització cultural també fem recerca a través de la cooperació amb el món universitari, amb la UAB en aquest cas, amb qui tenim una línia de col·laboració molt consolidada que va més enllà d’aquesta campanya d’excavacions per part d’alumnes en pràctiques”.

L’any 2011 es van iniciar aquests treballs a l’entorn de les mines 107 i 108 situades en el recinte del Parc Arqueològic. Segons el conservador del Museu i director del treball de camp, Josep Bosch, “aquestes mines en què treballem les vam descobrir quan van construir el Parc i es van triar per fer les excavacions en pràctiques perquè estaven intactes, a un nivell superfície i permetia als alumnes començar des de zero. A banda d’això, era un lloc que oferia garanties de seguretat i d’estabilitat”. Bosch afegeix que “en aquests anys s’ha avançat prou tot i que el ritme de treball és lent perquè són alumnes que no han fet mai treball de camp i cal combinar l’excavació amb activitats didàctiques”. Així, a banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes van dur a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

La campanya 2015 es va dur a terme en dos torns, el primer va ser la setmana de l’1 al 5 de juny i el segon del 8 al 12 de juny. Xavier Clop, professor de Departament de Prehistòria de la UAB, explica que “en aquestes pràctiques ensenyem com s’organitza, com funciona i que es fa en una excavació d’arqueologia prehistòrica, és a dir, com hem de treball per recopilar tota la informació que ens permeti conèixer el màxim d’aspectes possibles de comunitats de les quals no tenim cap registre escrit”.

Les campanyes anteriors van permetre la delimitació de les estructures mineres existents en superfície i la detecció de nivells de re-emplenament, així com la localització dels primers materials arqueològics. Amb aquesta nova campanya s’està avançant en aquests àmbits d’estudi. “Anem trobant materials tant de les feines mineres com de les activitats quotidianes: restes d’ossos, fragments de ceràmica, una mica de variscita…, troballes habituals però que ens serveixen per contextualitzar molt la feina que estem fent”, afegeix Clop.

Aquesta campanya s’emmarca també en el projecte de recerca “Mines Prehistòriques de Gavà. Espai i temps, dinàmica evolutiva i caracterització mineralògica (2014-2017)” reconegut per la Generalitat de Catalunya i impulsat per l’Ajuntament de Gavà i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Així durant la primera quinzena d’agost hi haurà una excavació programada amb estudiants amb experiència en excavacions.

Font: elBruguers.cat (Ajuntament de Gavà) i Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here