L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ambdós ja diputats electes de la nova Diputació, han presentat, aquest matí, l’acord entre CDC i ERC per a la governabilitat de la Diputació de Barcelona, que estableix quatre grans prioritats de l’acció de govern: les polítiques socials, les polítiques econòmiques, la transparència i el rendiment de comptes de tota l’acció pública i, la contribució activa al procés de transició nacional

A l’hora de presentar el pacte, Conesa s’ha mostrat satisfeta de l’acord entre els dos principals partits de la corporació i ha anunciat que la presidència correspondrà a CDC, com a primera força, mentre que la vicepresidència primera serà per ERC, com a segon partit en número de diputats.

L’actual vicepresidenta segona en funcions de la Diputació també ha destacat que Unió, tot i no subscriure l’acord, sí que comparteix la gran majoria del pacte d’estabilitat.

Cal recordar que, demà dimecres 15 de juliol, a les 12h del migdia, tindrà lloc el ple de constitució de la Diputació de Barcelona, on prendran possessió del càrrec els 51 diputats de la demarcació de Barcelona i s’elegirà el nou president.

Compromís amb el procés i les estructures d’Estat

El diputat d’Esquerra, Dionís Guiteras, ha presentat els cinc àmbits d’actuació d’aquest eix que té per objectiu utilitzar i coordinar els recursos existents a la Diputació amb d’altres propis de la Generalitat. Això busca aprofundir en la construcció de les estructures d’Estat al servei dels ciutadans.

El nou acord de governabilitat de la Diputació defensa els municipis com una estructura d’Estat i estableix com a missió de la corporació la responsabilitat de donar suport financer, assistència tècnica, formació i tecnologia als ajuntaments.

També es referma el compromís i la lleialtat de la Diputació amb el Parlament i el Govern de la Generalitat, l’impuls de l’Agència Tributària de Catalunya i la internacionalització de la causa catalana.

A més, la Xarxa Audiovisual de Catalunya reforçarà el suport a l’audiovisual local català, oferint i facilitant la producció de continguts des d’una perspectiva de servei públic, independència, compromís amb el país i promoció de la cultura i llengua catalanes.

Transparència i compromís ètic

Durant la seva intervenció, Mercè Conesa ha fet públic la creació de la Comissió per a la transparència i el compromís ètic, que farà el seguiment del desplegament de la nova llei de transparència.

En aquest àmbit, l’acord preveu que qualsevol càrrec electe o de designació que es trobi incurs en un procés penal, respecte del qual s’hagi dictat acte resolutori d’obertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció, serà apartat dels seus càrrecs.

Conesa també ha anunciat una reforma del règim retributiu i una racionalització de l’estructura dels càrrecs electes i dels càrrecs eventuals de la Diputació.

Polítiques de suport a les persones i als ajuntaments

L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha aprofitat la roda de premsa per recordar la complicada situació econòmica amb que es troben els ajuntaments. És per això que l’acord entre CDC i ERC reforçarà, encara més, el suport als municipis.

L’àmbit social dels nous programes de la Diputació ajudaran als ajuntaments a pal·liar els efectes de la crisi econòmica i de les retallades competencials, al mateix temps que es facilitaran programes de suport que permetin atendre les persones més necessitades i, alhora, mantenir els serveis bàsics, especialment en els àmbits educatiu, social i cultural.

D’altra banda, en l’àmbit territorial, l’acord estipula que les meses de concertació, el Catàleg de serveis o el conveni per a la línia de manteniments del PUOSC han de ser instruments bàsics per a la cohesió territorial.

A més, Guiteras ha manifestat que es potenciaran convenis entre les quatre diputacions catalanes, ja que, segons ha exposat, la realitat política a partir del 27-S serà diferent a l’actual.

Pla de mandat

El diputat d’ERC ha acabat la seva intervenció anunciant que, amb l’aprovació del pressupost del 2016, es presentarà el Pla de Mandat amb l’objectiu d’orientar i comunicar l’acció política del govern de la Diputació.

Aquest projecte contindrà els mecanismes de coordinació permanent del compliment dels objectius del pacte, l’organigrama, els repartiment de funcions i responsabilitat i, les partides pressupostàries destinades a cadascuna de les línies de treball.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here