Aquesta espècie es pensava fins al moment que s’havia extingit d’Europa feia 500.000 anys però la troballa a la Cova del Rinoceront de Castelldefels, demostra que va perviure més temps

Continuen les troballes arqueològiques a la Cova del Rinoceront, a Ca n’Aimeric. Les excavacions d’aquest estiu han descobert un esquelet d’un rinoceront adult de fa uns 120.000 anys d’antiguitat.

Aquesta espècie de rinoceront (Stephanorhinus hundsheimensis) es pensava fins al moment que s’havia extingit d’Europa feia 500.000 anys, però en el cas de la Cova del Rinoceront, sembla que va perviure més temps, fins els 120.000 anys.

La troballa d’aquest rinoceront, juntament amb altres espècies de clima càlid, com per exemple nombroses restes de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), un elefant complert (Elephas spelaeus) descobert el 2012, o les restes de cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus) posen de manifest que a la costa central catalana les condicions climàtiques de fa 100.000 anys eren similars a les actuals. Amb el darrer període glacial, aquestes espècies es van extingir.

Els investigadors, Montserrat Sanz, de UNIARQ-Universitat de Lisboa i Joan Daura del GRQ-SERP de la Universitat de Barcelona, suposen que probablement el rinoceront va caure a la cova de manera accidental.

La cova del Rinoceront és com un gran arxiu arqueològic en el qual es conserven restes del darrer període càlid que va haver a la terra, això va succeir fa uns 120.000 anys d’antiguitat. En la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d’aquest període amb una seqüència estratigràfica tan complerta i de moment, podem dir que és únic a Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here