Prop de 385.000 persones van visitar l’any 2014 les 349 exposicions temporals programades pels museus de la Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona, xifra que representa un nou rècord històric pel que fa al públic de les exposicions temporals des la creació de la XML, l’any 2001

Les exposicions temporals es converteixen així, juntament a altres activitats complementàries –concerts, recitals, festivals, visites teatralitzades, etc.- en una de les principals activitats dels museus, que continuen augmentant l’afluència de visitants any rere any (el 2014 els museus de la XML van tenir un total d’1.083.372 visitants). Els visitants a les exposicions temporals van augmentar l’any 2014 gairebé un 7% respecte l’any anterior, i representaven un 25% més de visitants que fa 5 anys.

L’oferta expositiva temporal dels museus de la XML també va augmentar considerablement per primer cop des del 2008, amb 349 exposicions i un increment d’un 12,9% respecte el 2013, situant-se així per primera vegada en 5 anys en els mateixos nivells d’abans de la crisi (el 2007 els museus de la XML van programar un total de 356 exposicions temporals).

Aquest augment de l’oferta expositiva pot haver contribuït a l’increment de visitants en les exposicions permanents que, d’altra banda, va ser el segment de públic que més va créixer el 2014, un 13,2% respecte el 2013, amb un total de 500.470 visitants.

Tot i que les exposicions temporals produïdes pels mateixos museus van ser les més nombroses, representant un 55% del total de l’oferta expositiva, les exposicions de producció externa, contràriament, van ser les que proporcionalment més van créixer, amb un increment d’un 18,3% respecte l’any anterior i representant un 39% del total d’exposicions programades.

Més col·laboració entre els museus
Aquestes dades apunten a una major col·laboració en els darrers anys entre els museus, i es constata així que les exposicions temporals dinamitzen i reforcen el treball en xarxa i els lligams amb d’altres institucions museístiques. En aquesta línia col·laborativa i de treball en xarxa cal emmarcar el programa d’exposicions de la XML que, amb una oferta consolidada, va representar el 2014 un 6% de la programació dels museus locals, amb un total de 9 exposicions temporals i 21 itineràncies.

Algunes de les exposicions temporals produïdes i itinerades per la XML més visitades el 2014 van ser I+D Íbers + Desenvolupament, Vestigis del Modernisme. Obrim el Teló,100 de bàsquebol a Catalunya. Del pati al parquet, o Art i Guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil.

Una altra dada que reforça aquesta tesi de creixent col·laboració entre els museus locals és l’augment considerable del nombre d’objectes prestats a exposicions temporals externes, que amb un total de 1.084 objectes va suposar el 2014 un increment d’un 39,9% respecte l’any anterior. Les exposicions temporals dinamitzen així els contactes entre el museu organitzador i els centres que poden ser prestadors potencials d’obres.

Per altra banda, l’oferta expositiva es complementa en molts casos amb activitats i tallers adreçats a les escoles, i per tant les dades sobre la contractació d’aquestes activitats del 2014 també van ser positives, amb un total de 6.264 activitats escolars contractades, que representen un increment d’un 7,7% respecte les dades de l’any anterior.

Menys pressupost però més ingressos
Aquest increment de l’activitat expositiva es va realitzar malgrat l’escassetat de recursos econòmics amb que compten els museus locals. Les dades econòmiques del 2014 són en aquest sentit negatives, i mostren un descens d’un 3% en el pressupost total respecte el 2013.

Tot i així, cal destacar els ingressos generats pels mateixos museus, que el 2014 van ser de més de 3,5 milions d’euros, amb un increment sostingut de la taxa d’autofinançament dels darrers anys, situant-se aquest any en un 19% respecte el pressupost total.

Aquestes dades han estat elaborades per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a partir de les enquestes rebudes dels 65 museus dels 52 municipis de les la província que formen la Xarxa de Museus Locals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here