Aquest Agost intensifiquem la subsecció que, durant aquest mes, amb una periodicitat diària, us aproparà a una recomanació d’oci i turisme a la nostra comarca. En col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, durant l’Agost cada dia recomanem alguna sortida, visita o excursió per a que gaudiu de l’estiu al Baix Llobregat

Situat a la plana de l’Anoia trobem el jaciment arqueològic de Santa Margarida, que s’articulà al voltant d’una església romànica, de finals del segle XII i d’una masia del segle XVI. Els terrenys que ocupa, juntament amb els de l’antic monestir de Sant Genís de Rocafort, van ser cedits al municipi pel seu propietari, Pau Sendrós, el 1967.

La seva voluntat era que el lloc fos destinat a la recerca arqueológica. Aquesta es va iniciar el 1972 de la mà del Centre d’Estudis Martorellencs. Des de 1981, el projecte d’investigació està integrat en el programa de recerca del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Santa Margarida presenta una extensa i continuada seqüència històrica, encara en procés d’estudi, que va des del segle V fins als nostres dies.

Els elements que el conjunt són: una església romànica de finals del segle XII, construïda sobre les restes d’una de paleocristiana del segle V; una necròpolis , on troven restes del segle V al segle XVIII; un conjunt de sitges localitzades a l’interior i exterior de l’església construïdes a la primera meitat del segle XI, un conjunt d’estructures associades a l’església, de funcionalitat funerària, religiosa o d’hàbitat, i una masia del segle XVII construïda sobre una estructura del segle XVI i amb presència d’alguns testimonis del segle XIV. A l’interior de la masia es pot visitar l’exposició monográfica del jacciment.

INFORMACIÓ ÚTIL

Camí de Santa Margarida, s/n
08760 Martorell
Espanya
Telèfon: 937742223
Email: museus@martorell.cat
Web: www.medievalweb.org/sm
Facebook: museus.martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here