L’exposició “La fi és el principi” aplega més de 300 objectes de 19 museus catalans

El Museu de Gavà exhibeix des de finals del passat mes de juny l’exposició “La fi és el principi”. Es tracta d’una mostra itinerant que presenta per primera vegada una síntesis de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. El Museu de Gavà ha produït aquesta exposició que mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans com ara el Museu de La Garrotxa, el Museu Comarcal de l’Urgell o el Museu de La Noguera. Miquel Àngel Díaz, que és tinent d’alcalde de Benestar i Acció Social de l’Ajuntament de Gavà, ha destacat que “aquesta és una exposició única a Catalunya perquè s’ha organitzat a partir de sinèrgies amb altres museus en una experiència a nivell de gestió cultural per la qual creiem que hem de seguir apostant i fins i tot anar a més en el sentit de poder oferir als ciutadans exposicions de qualitat amb rigor científic”.

La mostra incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i moltes altres. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

L’exposició ha estat comissionada per Josep Bosch i Mònica Borrell des del Museu de Gavà. Bosch destaca que les dues idees principals que es vol transmetre són “que les pràctiques funeràries a la prehistòria han estat diverses però sempre hi ha hagut una cura pels morts, i d’altra banda que el mort del viu i el món dels morts estan permanentment connectats, una cosa que veiem per exemple en les relacions que hi ha entre les pràctiques funeràries i els espais productius o entre les pràctiques funeràries i les creences i la religió, però també en els moviments de població, l’organització social o l’apropiació del territori”.

Tot i que la mostra ha estat produïda pel Museu de Gavà, des del Museu d’Arqueologia de Catalunya s’ha treballat molt estretament per tal de poder fer-la realitat. El seu director, Josep Manuel Rueda, ha assegurat que es tracta d’una exposició arqueològica que “va més enllà del tractament arqueològic perquè el que vol, que és el que ens interessa a tots els que ens movem en el món de l’arqueologia, és que els temes arqueològics arribin a tothom tractant qüestions que tinguin certa actualitat i contemporaneïtat, i la mort n’és un d’aquests temes, de fet l’associació de vius i mort és constant i permanent al llarg de tota la història”.

“La fi és el principi” es podrà visitar al Museu de Gavà fins el pròxim 5 d’octubre i és previst que itineri pels museus catalans fins a principis de 2018. La mostra ha estat organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través d’Arqueoxarxa, que és la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers.cat)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here