Aquest Agost intensifiquem la subsecció que, durant aquest mes, amb una periodicitat diària, us aproparà a una recomanació d’oci i turisme a la nostra comarca. En col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, durant l’Agost cada dia recomanem alguna sortida, visita o excursió per a que gaudiu de l’estiu al Baix Llobregat

Museu fundat el 1876 per Francesc Santacana i Campmany (1810-1896), mostra de l’idealisme romàntic que va moure al seu creador a recopilar restes de palaus i edificis religiosos antics, sobretot de Barcelona, Martorell i el seu entorn, i a instal•lar-les a casa seva de manera que recuperessin la seva funció original.

També va reunir pintures, realitzades per ell mateix, o per artistes amb qui va coincidir mentre cursava estudis d’art a l’Escola Gratuïta de Nobles Arts de la Reial Junta de Comerç de Barcelona, o amb els quals va entrar en contacte posteriorment: Pau, Lluís i Agustí Rigalt,  Marià Fortuny, Damià Campeny, Claudi Lorenzale, Pelegrí Clavé, Ramon Vives, Ramon Martí Alsina, Francesc Torrescassana, Joaquim Vayreda, representants de l’escola natzarena o importants paisatgistes.

La seva obra va ser continuada pel seu nét, Francesc Santacana i Romeu (1883-1936), que la va anomenar L’Enrajolada pel gran nombre de rajoles que contenia.

És un dels museus més antics del nostre país, exemple del col•leccionisme del segle XIX i molt visitat pels excursionistes i viatgers de l’època, dels quals hi ha nombrosos testimonis.

Les visites guiades permeten als usuaris del segle XXI imbuir-se de l’esperit del fundador tot recorrent els nombrosos àmbits de la casa museu amb una mostra variada d’objectes de procedència ben diversa com rajoles, peces de ceràmica, dibuixos, pintures, gravats, elements arquitectònics i escultòrics, mobiliari i objectes decoratius.

L’Enrajolada també conserva la col•lecció de ceràmica del militar i erudit Lluís Faraudo i de Saint-Germain (1867-1957).

INFORMACIÓ ÚTIL

Carrer de l’aigua
08760 Martorell

Espanya

Telèfon: 937750795
Email: m.martorell@dIba.cat
Facebook: https://www.facebook.com/museus.martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here