Amb un total de cinc polls, el 2015 ha estat l’any més exitós en nombre definitiu de cries d’àguila cuabarrada nascudes i que han prosperat als nius del Parc del Garraf. Actualment, els polls ja han abandonat els nius si bé romanen encara un temps per la zona per tal d’aprendre a caçar i, de vegades, hi tornen esporàdicament. Després de l’estiu, marxaran definitivament a buscar una zona diferent on emprendre una nova vida

A cadascun dels tres nius que hi ha instal·lats a diferents indrets d’aquest espai natural protegit, una parella d’àguiles cuabarrades hi va pondre dos ous. Tots ells van eclosionar i tirar endavant, amb l’excepció del segon pollet del niu en el qual, precisament, hi ha instal·lada la webcam.

En aquest cas, els dos pollets van néixer amb sis dies de diferència (quan normalment l’interval és d’1 o 2), fet que va comportar un ritme de creixença entre germans suficientment important com perquè s’establís una relació de dominància per part del germà més desenvolupat, qui, en primera instància, va rebre més quantitat d’aliments i atencions per part dels progenitors, i que va acabar mostrant un comportament caïnita agredint el poll petit. Malgrat la intervenció d’urgència del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals (GSM) de la Generalitat de Catalunya, que el van traslladar al Centre de Fauna de Torreferrussa per a la seva recuperació, malauradament, el pollet va morir.

L’àguila perdiguera o cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), classificada com a espècie vulnerable per la UICN (Unió Mundial per a la Natura) i un dels principals referents mediambientals del planeta, és un rapinyaire diürn que necessita d’espais oberts per alimentar-se. De les seixanta-cinc parelles que hi ha a Catalunya, tres viuen al Parc del Garraf.

L’any 2003, i dins el programa del Pla de seguiment i conservació d’aquesta espècie, es va dur a terme la instal·lació d’una càmera en un dels nius amb l’objectiu de conèixer millor quin és el comportament, la dieta i els costums d’aquesta espècie durant l’època de nidificació, incubació i criança dels polls.

A la plana web i al bloc del Pla de conservació de l’àguila cuabarrada trobareu tota la informació i vincles amb els vídeos aconseguits a través de les filmacions de la càmera situada damunt del niu. Les primeres filmacions es van fer l’any 2003 i des del 2005 s’ofereixen en directe per Internet. Atès que, actualment, els polls han abandonat els nius no hi ha connexió fins a la propera època de nidificació.

L’àguila cuabarrada també disposa de Facebook propi i d’un canal de YouTube.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here