Olesa ultima els darrers preparatius per viure, els propers 4, 5 i 6 de setembre, La Festa dels Miquelets. I ho fa amb l’objectiu de doblar la xifra d’assistents i de recreadors de l’any passat, i convertir-se en referent arreu del territori català, amb més de 10.000 visitants i un centenar de recreadors
 Aquest any, com a principal novetat, la Festa es farà en 3 dies i es recrearan nous personatges, el Roig d’Esparreguera, el Mestre de Minyons i el Pare Predicador que enriquiran, encara més la recreació històrica dels fets succeïts a Olesa durant la Guerra de Successió (1705-1714), i per la que es preveuen més de 30 activitats i esdeveniments.

Un any més també es potencia la festa infantil, un fet especialment significatiu per als organitzadors de la Festa. En aquest sentit el regidor de Cultura i membre actiu de Miquelets, Xavier Rota, ha assegurat que des de l’Ajuntament “s’empraran tots els esforços necessaris per fer-ho possible”. 

El president de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets i sots president de Miquelets de Catalunya, Miquel Paloma, ha volgut destacar el “rigor històric” de la recreació que es fa a Olesa. I ha explicat que el vestuari, les armes, les sabates, l’ambientació… “tot és absolutament fidel a l’època”. 

És precisament la seva fidelitat i rigorositat en la recreació que fa que la Festa dels Miquelets sigui diferent a qualsevol altra”. Per fer-ho possible, ha dit, “hi ha un treball previ de recerca per part d’historiadors impressionant”. I és que fins i tot la forma de cosir els vestits, les ulleres, els botons… tot, és absolutament fidel a l’època.

Els Miquelets d’Olesa, què son?

Els Miquelets d’Olesa són un grup creat l’any 2010 amb l’impuls de la societat civil olesana que parteix d’una base documental històrica i literària per fer reviure i honorar els soldats i milicians que durant la Guerra de Successió a la monarquia hispànica van morir a Olesa de Montserrat, homenatjats pel Memorial 158.

Els “Miquelets” van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. Els Miquelets d’Olesa, associats a l’entitat Miquelets de Catalunya, recreem històricament, el Regiment de fusellers de muntanya del coronel Joan Vilar i Ferrer, companyia de miquelets de la Catalunya central que lluità en la Guerra de Successió a la monarquia hispànica defensant la causa austriacista de Carles III.

Què és La Festa dels Miquelets?

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s’escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714).

El nom mateix de l’esdeveniment vol recordar el punt d’encontre que va ser Olesa al llarg del conflicte, primerament per l’exèrcit aliat i posteriorment per l’exèrcit català, com a lloc estratègic amb castell i hospital, prop l’aquarterament borbònic de Martorell, el camí ral d’Esparreguera i a mig camí de Manresa a Barcelona i d’Igualada a Terrassa.

Tenint ben presents els fets històrics ocorreguts i amb l’assessorament dels principals experts en la matèria, La Festa dels Miquelets esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels que sovint s’allotjaven dins de la vila d’Olesa, amb la recreació de dos campaments militars, i alhora ret honors als soldats que hi deixaren la vida. El Memorial 158 és l’espai de record que Olesa de Montserrat ha dedicat als 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts a Olesa de Montserrat entre 1706 i 1714.

Igualment, la Festa dels Miquelets recull el testimoniatge a la vila d’Olesa de la Guerra a Ultrança amb la commemoració i recreació del Consell de Guerra presidit per Dom Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, celebrat a la sala gran del castell d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714. En aquest consell hi van fer presència les darreres esperances per salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l’11 de setembre.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here