Les quatre formacions i desenes d’entitats ecologistes signen el Compromís per l’Aigua a Catalunya. Malgrat el suport d’ERC al Manifest, Junts pel Sí no l ‘ha subscrit

Les quatre formacions d’esquerres del Parlament han signat aquest dimarts l’anomenat Compromís per l’Aigua a Catalunya, que les obliga a determinades actuacions en matèria d’aigua, com la garantia de subministrament a totes les famílies en situació de pobresa, el reforçament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la recuperació de la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL). 

El document, signat a la seu de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) també per desenes d’entitats ecologistes, socials, veïnals i de consumidors, es basa en sis eixos que s’haurien de transformar en compromisos electorals i propostes polítiques concretes de cara al 27-S.

Moisès Subirana, portaveu d’Aigua és Vida, ha detallat els 6 aspectes centrals en la gestió dels recursos hídrics a Catalunya que recull el Compromís per l’Aigua:

El reconeixement legal del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament i la seva implementació, garantint la universalitat d’accés i prohibint els talls d’aigua per motius econòmics;

La recuperació de la gestió pública d’Aigües Ter – Llobregat, que mai s’hauria hagut de privatitzar;

El reforç de l’Agència Catalana de l’Aigua amb capacitat reguladora real i paralització del procés de privatització del cànon de l’aigua;

El disseny i implementació d’un Pla Hidrològic de Catalunya que inclogui totes les conques i ataqui les causes dels problemes de qualitat i garantia d’abastament;

La defensa dels cabals de manteniment a tots els rius de Catalunya, per assegurar el seu bon estat, i a l’Ebre la sostenibilitat del delta.

L’obertura dels espais de decisió i gestió en matèria d’aigua a la participació ciutadana de forma informada i vinculant.

Lluís Rabell, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya per Catalunya Sí Que es Pot, ha defensat la perspectiva “de drets i de bé comú”, així com la gestió pública de “les estructures d’estat de l’aigua, avui en mans de les multinacionals“.

Per la seva banda, Lluc Peláez, candidat de la CUP – Crida Constituent i ex-alcalde del Figaró – Montmany –primer municipi català que remunicipalitzà l’aigua, ha manifestat que “no firmem el Compromís des de la voluntat sinó des de l’experiència dels principis que recull“ i que “ens satisfà que inclogui la globalitat del cicle de l’aigua”.

Ricard Martínez, secretari nacional de Política Territorial d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha assegurat que “hi ha una demanda ciutadana d’implicació i participació en els afers públics“ i que hi ha “un debat pendent sobre garantia d’abastament”.

Finalment, Xavier Sabaté, diputat al Parlament de Catalunya pel Partit dels Socialistes de Catalunya, ha recordat que l’aigua “no pot recaptar diners que vagin a altres fins“ i que “la nostra aposta és que la gestió en baixa sigui pública”.

A continuació podeu veure el Compromís per l’Aigua i la seva signatura
Font: ACN i Aigua és Vida 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here