Algunes de les 33 entitats cornellanenques que van donar suport al dret a decidir davant el 9N van debatre quin ha de ser el seu paper davant els comicis del 27 de setembre. Es va coincidir en la denúncia a la intransigència de l’Estat espanyol davant la possibilitat de fer un referèndum, però sense concloure si el 27S és plebiscitari

«No entrarem a debatre si el 27S és plebiscitari o no. És evident que el format no és de plebiscit, però tampoc són unes eleccions autonòmiques normals». Així ho va explicar Ignasi Doñate de l’entitat Avenç, argumentant que hi ha partits que «porten un programa de desconnexió».

D’altra banda, el secretari comarcal de les CCOO, Toni Mora va reivindicar que no consideren el 27S cap data màgica; «es decidiran moltes coses, sobretot el futur govern». Tot això, ha expressat que «no som aliens a la nostra realitat», i que el resultat d’aquestes eleccions donarà un missatge a l’Estat i Europa del que vol ser Catalunya.

La Unió Excursionista de Cornellà, en representació de la Federació d’Entitats excursionistes va considerar que «el dret a decidir ja és cosa del passat». Francesc Mitjavila ha explicat que ara «les entitats els toca obrir espais de debat i prendre partit», també ha assegurat que la seva posició serà «la defensa d’aquesta terra, fins que els socis diguin el contrari».

En un sentit semblant, Albert Otero, d’Ara És l’Hora, va argumentar que quan un marc legal no respecta un dret col·lectiu, «potser s’ha de buscar un altre marc». Albert Puig, d’Identitat, va coincidir; «segurament no ens deixen decidir perquè els preocupen les conseqüències, que decidim en un sentit que no els agradi».

Fer les coses millor

Per la seva banda, la presidenta de la Federació de les Associacions de Veïns de Cornellà, va lamentar que hi ha coses que no li agraden. Va cridar a un debat serè, «sense debat de la por i amb menys propaganda, amb més causes i conseqüències».

En un sentit semblant, el representant de CCOO va assegurar que «el 27S es decideix si el país que fem és més diferent i just, a banda de si es fa un pas endavant». Des d’Ara és L’hora es va assegurar que si es decideix com es «construeix la casa entre tothom, ho farem bé segur».

Les entitats pel dret a decidir inclouen 33 associacions a Cornellà. El president de la Taula pel dret a decidir del Baix Llobregat, que inclou més de 600 a tota la comarca, Frederic Prieto va explicar que el dret a decidir s’hauria d’haver materialitzat amb una consulta, «però ens ho han impedit». Va concloure que el dret a decidir no vol dir només «poder decidir quan ens deixin o sobre el que ens deixin» i que ara «toca veure què proposa cada partit per exercir el dret a decidir el 27S».

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here