Per Arnau García Gibert

Catalunya Sí Que Es Pot, representada per l’ex-diputat d’ICV i referent del sector sobiranista, Jaume Bosch i la CUP, amb la presència del número 9 de la llista, Joan Garriga, van debatre ahir sobre el seu paper el 27S a Castelldefels.

En un debat organitzat per el partit que ara mateix ostenta l’alcaldia que va arrabassar al PP, Movem Castelldefels (del que gent de les 2 formacions en forma part, així com gent d’ERC), la principal divergència va ser l’aposta de CSQP per acordar un referèndum amb l’Estat i el camí unilateral cap a la independència que proposa l’esquerra independentista.

Movem Castelldefels és una candidatura municipalista, i va organitzar un debat entre les expressions al 27S que provenen de la seva candidatura. Es tracta d’una candidatura plural, per tant el que al maig era una sola candidatura, ara deriva en tres opcions, les ja mencionades i Junts Pel Sí, per la branca del Moviment d’Esquerres. La llista unitària no va ser al debat per motius d’agenda, però sí que van intervenir sensibilitats properes des del públic.

És van aparcar ràpidament les discrepàncies en del debat de model de país, fins a tal punt que Jaume Bosch va exclamar: «tant de bo el conjunt del país es mogués entre nosaltres només», en referència a les dues candidatures. No van negat «petites diferències», però les dues forces d’esquerres no divergeixen en el seu model de societat, cosa que evidencia que la gran diferència entre elles és el full de ruta nacional.

Eleccions o referèndum?

En les presentacions ja és va mostrar una forta discrepància en aquest sentit. El ponent de la CUP va començar dient que per l’esquerra independentista aquestes eleccions són «plebiscitàries». Va explicar que, d’una banda «serviran per resoldre els problemes quotidians del país», però també «per fer el referèndum que ens han impedit».

L’ecosocialista Jaume Bosch ho va negar en rotund, ja en la seva presentació; afirmant que «aquestes eleccions en cap cas poden fer un referèndum, el que són és constituents». Va argumentar que el posicionament en temes com la corrupció, les privatitzacions en sanitat o Barcelona World també es debatran el 27S. A més, va concloure que els referèndums necessiten «una persona, un vot», no la llei d’Hondt.

Jaume Bosch es va mostrar preocupat per la pressió que l’entorn convergent pugui exercir sobre la CUP, per una abstenció en una segona volta. L’esquerra independentista ha negat la investidura de Mas

Un canvi a Espanya?

Després de les preguntes del públic, el debat va aprofundir en les discrepàncies. Bosch va argumentar que «si es fa fora el PP al desembre es pot obrir la porta a un referèndum». Aquesta proposta no va convènçer al ponent cupaire en absolut, que va assegurar que «a l’Estat espanyol no hi ha cap indicador d’una millora en el camp democràtic o social, ben aviat el contrari» i va cridar a l’esquerra a aprofitar l’oportunitat de la República catalana.

Davant aquesta visió, Bosch va afirmar que els suports de la comunitat internacional són pel dret a decidir, no per la independència. Des d’una perspectiva independentista, Bosch va afirmat que no creu que una DUI pugui tenir l’efecte a nivell internacional d’un referèndum, que podria ser reconegut per la comunitat internacional.

La UE, una altra discrepància

La CUP va deixar clara la seva posició: «L’Estat espanyol tanca qualsevol porta a pensar en més drets socials, però la UE també». Joan Garriga va denunciar que «la UE sotmet la voluntat dels pobles», i va cridar a obrir el debat de les relacions internacionals de l’Estat català, tot i admetre que «aïllats no ens podem quedar».

Jaume Bosch va explicar que la seva opció és favorable a seguir a la UE, però va compartit el diagnòstic, i va manifestar que la seva opció és «reformar-la», en tot moment des de dins.

Un referèndum amb la DUI sobre la taula?

Bosch va posar de manifest que es pot donar una situació històrica, 90 diputats que exigeixin un referèndum, encara que va admetre el seu escepticisme respecte un canvi a l’Estat que l’acceptés. Joan Garriga va denunciar que «és inadmissible des de postures d’esquerres demanar que cal esperar al desembre, és un frau democràtic».

Garriga va continuar explicant que «quan li han tremolat les cames a l’Estat espanyol i ha tret tota la cavalleria ha estat amb la possibilitat d’una majoria independentista». Va admetre, però, que una DUI pot quedar en paper mullat. En aquest sentit, Jaume Bosch va posar de manifest que components de Junts Pel Sí admeten en privat, que «tard o d’hora s’haurà de fer un referèndum». Serà el 27S una mesura de pressió per un referèndum?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here