Els 2 diputats d’UDC i els 7 d’EPM (ICV-EUiA-EPM i Barcelona En Comú) s’han abstingut mentre que PP, C’s i PSC hi han votat en contra. Així, la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb 26 vots a favor, 9 abstencions i 16 en contra. Amb la incorporació a l’AMI de la Diputació de Tarragona -que han aprovat aquest matí CDC, UDC, ERC i CUP-, les quatre diputacions catalanes ja formen part de l’Associació

Amb la voluntat de defensar i promoure l’assoliment dels drets nacionals dels catalans i promoure l’exercici del dret a l’autodeterminació, el Ple de la corporació ha aprovat adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència. A més, també ha donat suport al model d’organització territorial en vegueries i, el suport i compromís en el reconeixement de la Vegueria Penedès

Amb els vots a favor de CDC, ERC-AM i CUP-PA, i amb les abstencions d’Entesa i les dues diputades d’UDC, la Diputació de Barcelona s’ha adherit a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que compta amb el suport de 765 municipis i més de 40 consells comarcals, diputacions i altres ens locals. D’aquesta forma, la Diputació manifesta el compromís de treballar «amb l’objectiu de contribuir a fer efectiva la transició cap a la independència, tot assumint que els drets nacionals, els drets socials, i la igualtat de gènere són indestriables per aconseguir una societat justa i lliure».

Durant la seva intervenció, el portaveu de CiU, Joan Carles García Cañizares, ha manifestat que «és lògic que avui portem i votem aquesta moció», ja que la majoria d’ajuntaments de la demarcació ja s’hi han adherit. En aquesta mateixa línia, el portaveu d’ERC-AM, Jordi Fàbrega, ha defensat que l’AMI ha estat una eina fonamental pel municipalisme català i que, adherir-se a aquesta entitat, «és un tema de dignitat, conseqüentment amb el que han decidit els ciutadans de Catalunya».

També s’ha mostrat favorable a la moció la CUP-PA que, a través de la diputada Laia Sabater, ha assegurat que «les administracions han de fer passos valents per respondre a les mobilitzacions dels ciutadans». A més dels dos diputats d’Unió, qui també s’ha abstingut en aquesta votació ha estat el grup d’Entesa. Tot i que el seu portaveu, Arnau Funes, ha assegurat que aposten per un Estat propi, també ha destacat que l’AMI hauria de fer un esforç per ser una associació més municipalista del que actualment és.

D’altra banda, PSC-CP, C’s i PP han votat en contra de l’adhesió a l’AMI. El portaveu del PP, Manuel Reyes, ha criticat que aquesta sigui la primera moció política que s’aprova en aquest mandat, en detriment dels temes que afecten més als ajuntaments o per denunciar les retallades que ha aplicat el Govern de la Generalitat.

Així mateix, la portaveu de Ciutadans, Sonia Sierra, ha manifestat que aquest cap de setmana el poble ha parlat clar i que, per aquest motiu, el que hem de fer és respondre al mandat democràtic. Finalment, la portaveu del PSC-CP, Pilar Díaz, ha defensat que la Diputació de Barcelona sí que estigui adherida a aquelles entitats municipalistes que treballen amb independència de les ideologies polítiques.

Aposta per les vegueries

El Ple d’aquest dijous també ha aprovat, amb el suport de CiU, ERC-AM, Entesa i CUP-PA, una moció per donar suport al model d’organització territorial que desenvolupa la llei de vegueries de Catalunya.

El text detalla que, com a conseqüència del procés de transició nacional, té més rellevància que mai el debat que ha de permetre «construir una arquitectura institucional pròpia que resolgui greuges històrics i, alhora, ens doti d’unes institucions més racionals, eficients, eficaces i democràtiques». Amb aquesta moció, la Diputació de Barcelona també mostra el suport i compromís en el reconeixement de la vegueria Penedès.

En el torn d’intervencions, CiU, ERC-AM i CUP-PA han destacat el moment de transició que viu Catalunya i, per això, han destacat la necessitat de començar a dotar el país d’estructures pròpies d’organització administrativa. Tot i donar-hi suport, des d’Entesa han volgut desmarcar, del procés català, el desplegament d’aquesta llei.

D’altra banda, Manuel Reyes ha demanat no contraposar les estructures socials a les estructures d’estat, ja que, segons ha defensat, aquestes últimes no ens porten enlloc. Així mateix, la portaveu de Ciutadans, Sonia Sierra, ha destacat la necessitat de racionalitzar l’administració i acabar amb les duplicitats.

Finalment, la portaveu del PSC-CP, Pilar Díaz, s’ha mostrat contrària a l’aprovació d’aquesta moció i ha defensat la necessitat de treballar per altres prioritats, com són la llei de governs locals o la de finançament local.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here