Els ajuntaments del Baix Llobregat Nord (Esparreguera, Abrera, Sant Esteve, Collbató i Olesa) canvien la gestió de la FIL, atorgant-la a la Cooperativa-Taller Àuria d’Igualada, en un intent per evitar la desaparició de la Fundació per la Integració Laboral (FIL)
Els problemes econòmics de la FIL, plantejats de nou amb la constitució dels nous governs als diferents ajuntaments, i d’una magnitud encara desconeguda, han provocat la decisió.

La FIL va ser constituïda al juliol del 2001, fruit de la iniciativa dels ajuntaments d’Esparreguera, Olesa de Montserrat, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Collbató, que integren el patronat. La seva finalitat és “proporcionar i fomentar la integració laboral de les persones amb especials dificultats d’inserció”, segons expliquen al web de la Fundació.

Al llarg d’aquests anys ja d’existència, sobretot els darrers, s’han acumulat els problemes econòmics, que han provocat ara la decisió de canviar la gestió de la Fundació. 

Segons Pilar Puimedón, alcaldessa d’Olesa, amb l’inici del nou mandat, els nous alcaldes de la comarca, patrons nats de la Fundació, reben la noticia de que la situació econòmica de la Fundació és molt dolenta i que exigeix una nova injecció de diners per garantir-ne la viabilitat de futur.

Per Puimedón, és possible que una part dels problemes econòmics responguin a les retallades pressupostàries en l’aportació de l’Estat, via Generalitat, a la Fundació, el que inicia un cicle de saldos negatius que no es capgira des de la gerència.

Més enllà de les retallades patides, i fruit de l’anàlisi de la situació de la FIL, s’evidencia que no existia un equilibri entre ingressos i despeses, i que s’havia deixat de participar en contractes públics per la gestió de serveis dels ajuntaments com la deixalleria d’Esparreguera. 

Per tot plegat, i davant una situació que abocava al tancament de l’empresa, els ajuntaments implicats en el funcionament de la Fundació Integral Laboral han optat canviar l’ens gestor, apostant ara per la Cooperativa Taller Àuria d’Igualada, empresa amb un gran bagatge en aquest camp, que ja va participar en el naixement de la Fundació per la Integració Laboral al Baix Llobregat.

Puimedón, va posar en valor el treball conjunt dels alcaldes i alcaldesses de la zona, assessorant-se amb la Diputació i la Generalitat de Catalunya, que van encoratjar als patrons a continuar amb el projecte. De fet la Generalitat aportarà ara 10.000 euros per aquest projecte, i la Diputació estudia encara quina aportació hi pot fer. 

Però més enllà del futur de la Fundació, els alcaldes de la zona també han encarregat una auditoria per conèixer l’estat exacte de els compte de la FIL, i així conèixer també l’aportació futura que caldrà fer per part de cada Ajuntament, una xifra que segons Puimedon serà molt superior als 20.000 euros per ajuntament publicats en algun mitjà. 

Sobre la gestió de l’antic gerent, ara per ara no s’ha decidit si se’n demanaran responsabilitats. Tot resta pendent del que conclogui l’auditoria ara encarregada, per conèixer el que Puimedón va definir com a “la magnitud de la tragèdia”. 

Paral·lelament els alcaldes/patrons de la fundació s’han reunit amb comitè d’empresa i representats dels treballadors per enviar-los un missatge de suport i tranquil·litzador. I per assolir la continuïtat de l’empresa, i més enllà de les decisions ja explicades, els ajuntaments de la comarca, treballaran també perquè des dels propis ajuntaments es pugui contractar al FIL per la gestió de serveis com el manteniment i neteja d’espais públics, entre d’altres.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here