La biblioteca va celebrar la restitució del seu nom amb un acte promogut pel col·lectiu Ramon Fernàndez Jurado, amb el suport de l’Ajuntament de la localitat. La imatge titular correspon a l’antiga façana de la biblioteca, que va generar controvèrsia a la localitat al sobstituir el nom del poeta i polític de Castelldefels, per el de Biblioteca Central. El nom de Fernández Jurado va passar a denominar una sala polivalent, que recuperat el nom de la biblioteca, ha passat a anomenar-se Sala Margarida Xirgu

La recuperació del Aquest és el nou aspecte de la Biblioteca de Castelldefels
Aquest és el nou aspecte de la Biblioteca de Castelldefels. El nom de Biblioteca Ramon Fernandez Jurado, ja és visible a la façana

El nom de Ramon Fernàndez Jurado ja dóna la benvinguda als usuaris de la biblioteca de Castelldefels, després que la denominació oficial de l’equipament municipal hagi recuperat el nom d’aquest poeta i activista social i polític, la vida i l’obra del qual va estar lligada a Castelldefels fins a la seva mort, l’any 1984.

El Ple municipal del 23 de juliol passat feia oficial la recuperació del nom original de la biblioteca de Castelldefels. La recuperació del nom d’aquest esperantista i lluitador antifranquista era una de les mesures que va anunciar que adoptaria el govern municipal sorgit de les eleccions del maig de 2015, una iniciativa que també va impulsar els últims anys una plataforma ciutadana.

La biblioteca de Castelldefels, que antigament era sota el poliesportiu de Can Roca, es deia des de la inauguració, l’any 1986, Ramon Fernàndez Jurado. El trasllat de l’equipament, fa quatre anys, al nou edifici construït al centre de la ciutat va portar també un canvi de nom: va passar a dir-se Biblioteca Central de Castelldefels. Amb el pas dels mesos, va sorgir a la ciutat un moviment que en reivindicava la recuperació del nom original, demanda que el nou consistori ha atès. Des de fa pocs, aquest canvi és visible des de l’exterior de l’edifici.

Com a culminació d’aquest procés de recuperació, la sala Margarida Xirgu de la Bibiblioteca Ramon Fernàndez Jurado va acollir el passat 2 de novembre “Recuperant Ramon Fernàndez Jurado a la Biblioteca”, una acte promogut pel col·lectiu Ramon Fernàndez Jurado amb el suport de l’Ajuntament de Castelldefels i amb el que es va voler celebrar la recuperació del nom de Ramon Fernàndez Jurado a la biblioteca, tal i com es va aprovar al Ple municipal del passat 23 de juliol.

L’acte va comtar amb la participació de l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, el regidor de Cultura, Festes i Participació Ciutadana, Jordi Maresma, la vídua i filla de Ramon Fernàndez Jurado, Pilar Gómez i Virginia Fernàndez, l’historiador Pelai Pagès, la membre del col·lectiu RFJ i seleccionadora dels poemes del llibre Ens queda la seva paraula, Maria Josep Udina. L’acte va ser conduït pel membre del col·lectiu RFJ Francesc Sistac.

Fernàndez Jurado, poeta

Nascut a Almeria l’any 1914, la família de Fernàndez Jurado es va traslladar a Barcelona quan ell era un nen petit. Quan encara era un adolescent va iniciar-se en la lluita sindical i la militància política, i, en temps de la Guerra Civil espanyola, va arribar a comandant de l’exèrcit de la República fins que va caure ferit.

Ell mateix recordava com a l’hospital va conèixer un anglès molt alt, brigadista internacional, que també es recuperava d’una ferida greu: era George Orwell.

Exiliat des de 1948 fins a 1964, quan va tornar Fernàndez Jurado es va acabar establint a Castelldefels, on va ser escollit regidor pel PSC l’any 1983, i diputat al Parlament per aquest mateix partit l’abril de 1984, poques setmanes abans de morir, als setanta anys d’edat.

Dos anys després de la seva mort el municipi va decidir posar el seu nom a la biblioteca, que es va inaugurar a Can Roca l’abril de 1986. A aqueslla festa inaugural van assistir-hi familiars i amics de Ramon, entre ells l’escriptora i política Maria Aurèlia Capmany i el cantautor Joan Manuel Serrat.

Sala Margarida Xirgu

El canvi de nom de la biblioteca ha comportat també un canvi en la denominació de la sala polivalent, que passa a anomenar-se Sala Margarida Xirgu, en memòria de l’antic espai escènic que s’aixecava al mateix emplaçament i que portava el nom de l’emblemàtica actriu del Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here