“Si demostren que compleixen els requisits, tenen beca garantida”, va deixar clar divendres la consellera en una visita a l’escola Àngel Guimerà de Sant Andreu de la Barca. Aquestes delaracions van ser en resposta a les crítiques de l’alcalde, Enric Llorca, respecte que el consistori complia “amb les obligacions d’altres administracions” i un dia després que es fes públic un Manifest del Fòrum Social del Baix Llobregat, denunciant que uns 2.000 infants a la comarca podrien quedar sense aquestes ajudes. Les accions del Fòrum no s’aturen aquí i aquest dijous s’espera una mobilització a les 18h davant el Departament d’Ensenyament, a Sant Feliu de Llobregat

La renovada escola Àngel Guimerà de Sant Andreu de la Barca, té aquest curs una matrícula de 599 alumnes des de P3 a sisè de primària i una plantilla de 35 professors, i comparteix espais amb l’institut de Sant Andreu situat just al costat. La consellera d’Ensenyament va descobrir la placa inaugural i seguidament va visitar les instal·lacions del centre educatiu, conjuntament amb l’alcalde de Sant Andreu, Enric Llorca. Finalment va tenir lloc una actuació musical a càrrec dels alumnes de l’escola, que van interpretar la Dansa Sardanova i l’Himne de l’escola.

Durant la inauguració oficial de la renovació del centre, l’alcalde de la localitat, Enric LLorca, va aprofitar la presència de la consellera Rigau per afirmar durant el seu discurs que el consistori “no desatén les seves obligacions encara que hagi de fer front a les d’altres administracions que no responen a les necessitats de les persones” i va reclamar a la Generalitat el pagament de les beques menjador. La consellera va recollir el guà, i va respondre al retret de l’alcalde: “Sense corresponsabilitat entre administracions, el país no avança”.

Després dels parlaments i de les actuacions de dansa i de música dels alumnes del centre, la consellera -amb les dades a la mà de les sol·licituds de beques menjador de Sant Andreu de la Barca, del Baix Llobregat i de Catalunya- va voler aclarir amb Llorca les dades corresponents a infants que s’haurien quedat sense beca tot i complir els requisits i per això el va acabar citant al Departament d’Ensenyament.

Rigau es va mostrar “convençuda” que es tracta d’un malentès que rau en “la interpretació i la recollida de dades, perquè en la política estem d’acord per prioritzar els alumnes en una situació econòmica més severa”.

Llorca ja havia denunciat anteriorment que l’ajuntament té aquest any “la sobrecàrrega dels infants que compleixin [els requisits] i no tenen beca” i, en aquest sentit, va agraïr el compromís de la consellera de garantir les beques a l’alumnat que compleixi els requisits. “Altra cosa és els que estan per sobre del llindar”, va dir Rigau sobre les beques de l’anomenat tram flexible, i va continuat dient que aquests ajudes es deixen “al criteri del Consell Comarcal perquè facin les polítiques que corresponen als ajuntaments amb fons de la Generalitat”. Uns fons, va afirmar la consellera, que “s’han rebaixat perquè han incrementat els d’atenció a la pobresa severa”.

Rigau va recalcar que “entre totes les administracions hem d’assegurar que a cada a casa, al rebost i a la cuina, hi ha d’haver el menjar necessari”.

Però malgrat les declaracions de la consellera, el Fòrum Social del Baix Llobregat continua convençut d’impulsar aquesta campanya de protesta que critalitzarà dijous a les 18h davant els serveis territorials d’Ensenyament, ubicats a la carretera Laureà Miró de la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat. I ho fa des del convençiment que Rigau no té raó quan afirma que tots els nens i nenes que compleixin els requisits tindran beca, ja que dins del que ella anomena “tram flexible” hi ha moltes critatures que no passen el llindar, i que malgra es certifica que compleixen els requisits, no tenen otorgada beca per un tema de partida econòmica.

A més, les queixes del Fòrum Social van més enllà, ja que també denuncien que els criteris cada cop s’endureixen més -el que s’anomena el llindar-, que cada cop s’ha de ser més pobre per accedir a una beca, que les beques s’atorguen tard i que tots els problemes que es deriven de la tardança o l’enduriment de les condicions, es carreguen sobre les esquenes de les administracions locals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here