L’Ajuntament de Molins de Rei emplaça a totes les persones que s’hagin vist afectades per les inundacions d’aquesta darrera nit a presentar les reclamacions oportunes a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. També fa públiques les mesures preventives que s’havien pres abans de la tromba d’aigua i destaca que l’episodi es va produir amb el Pla INUNCAT desactivat.

Una enorme tempesta estàtica que es va situar durant gairebé dues hores sobre Molins de Rei aquest dimarts a la nit va deixar més de 120 litres per m2 i va provocar greus inundacions. Les zones més afectades van ser Jacint Verdaguer, Rafel Casanova, Raseta, Anselm Clavé, Pont de la Mariona, Amadeu Vives i l’avinguda de Barcelona, però pràcticament tots els carrers de la part baixa es van veure desbordats per l’aigua. Els col•lectors no van poder engolir la gran quantitat d’aigua acumulada en tant poc temps. Afortunadament no es van registrar víctimes.

La tempesta, que amb aquesta intensitat va caure de forma localitzada només sobre Molins de Rei, va provocar inundacions generalitzades a tot el municipi. Un petit mur situat al túnel de la RENFE va cedir i l’aigua va inundar alguns aparcaments i edificis de l’avinguda de Barcelona. Els bombers també van actuar en aparcaments del carrer Rafel Casanova, on Guàrdia Urbana i fins i tot veïns van aixecar tots els embornals per facilitar el desguàs de l’aigua. Al futur barri de les Guardioles es va inundar el pas de vianants que s’està construint sota les vies, requerint també l’actuació dels bombers. També es van registrar afectacions als carrers del barri del Canal i Pont de la Cadena, i fins i tot al barri de a Granja i al polígon El Pla.

Els col·lectors no van poder engolir l’excepcional tromba d’aigua que va caure i van quedar col·lapsats. A més, la llevantada del dia anterior va tapar de fulles molts embornals, dificultant encara més el desguàs de l’aigua. Els treballs de la Guàrdia Urbana, Bombers i ADF no van acabar fins passades les 3 de la matinada. Afortunadament no es van registrar víctimes.

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, va destacar que “aquest episodi és absolutament excepcional per la seva intensitat” i va explicar que “des de l’Ajuntament hem treballat tota la nit per poder garantir que la vila s’aixeca amb la màxima normalitat possible”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, va agraïr “la col·laboració de tothom que va estar treballant des del primer minut en un problema que va afectar pràcticament a tots els barris del municipi” i va celebrar que “malgrat la intensitat i la virulència de la tempesta no hi hagi hagut danys humans”.  

El consistori molinenc recomana a totes les persones que hagin vist afectades les seves propietats per culpa de l’excepcional tempesta d’aquest dimarts a la nit, que presentin reclamacions a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). 

Aquesta és la recomanació que fa l’Ajuntament de Molins de Rei amb l’objectiu de centralitzar i vehicular les reclamacions de danys, i poder donar la resposta més ràpida i eficient possible. L’horari de l’OAC és de dilluns a dijous de 8 del matí a 8 de la tarda i els divendres de 8 del matí a 3 de la tarda.

Per altra banda, l’Ajuntament ha fet públiques les mesures preventives preses just abans de la llevantada de dilluns. En aquest sentit cal destacar que el mateix dilluns es van obrir els sifons dels embornals del carrer Rafel Casanova i es va fer una neteja de fulles específica a les zones més sensibles (Molí, Rafel Casanova, Pompeu Fabra i Terraplè). 

Pel què fa a la darrera neteja de clavegueram de la zona del carrer Molí amb el carrer Rafel Casanova es va fer el 13 d’octubre (des de les darreres inundacions es fa amb caràcter quinzenal). També es va demanar als equips d’esporga aquest mateix dilluns al matí que retiressin branques i fulles esporgades de les zones on havien treballat. Així mateix es va comunicar als responsables de les obres de les Guardioles la previsió de pluges intenses per evitar problemes. Finalment es va posar en estat d’alerta a personal de neteja i brigada.

Malgrat el dispositiu, i tot i que el Pla INUNCAT estava desactivat des de les 20h del mateix dilluns, aquesta tempesta estàtica va superar tots els registres. Segons dades de l’estació meteorològica de Molins de Rei–Bonavista, poc abans de les 22.00h es va arribar a puntes d’intensitat de 18 litres en menys de 15 minuts, acumulant 120 litres per m2 en les dues hores que va durar l’episodi. Aquesta xifra suposa que en dues hores va caure el 30% de tota l’aigua caiguda a Molins de Rei en el que portem d’any 2015 (que són 420 litres/m2). Segons dades de la mateixa estació, en els darrers quatre anys no hi ha cap registre que s’aproximi a aquesta intensitat de pluja. La pluja més forta registrada en aquest període és de setembre de 2014 amb 80 litres per m2. 

Finalment l’Ajuntament comunica que a les 11.00h d’aquest dimecres s’ha restablert la circulació pel carrer Amadeu Vives, l’últim que quedava tallat, i s’ha recuperat totalment l’enllumenat públic i la pressió d’aigua al barri del Canal que s’havia vist afectada per problemes de subministrament elèctric.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here