Les dues institucions signen un conveni de col·laboració per a la creació d’una seu del campus al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez Jiménez, i el rector de la UAB, Ferran Sancho, han signat avui un conveni de col·laboració per a la creació del Campus d’Arqueologia UAB de les Mines de Gavà. A l’acte de signatura, que ha tingut lloc al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, també hi era present el vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, Manel Sabés.

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Departament de Prehistòria, manté col·laboracions amb l’Ajuntament de Gavà i el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en l’àmbit de la recerca des de l’any 1995 i de la docència dels estudis d’Arqueologia des de l’any 2011. 

Aquesta col·laboració es concreta en projectes de recerca conjunts i la realització de les pràctiques de camp del Grau d’Arqueologia, com en el desenvolupament de treballs arqueològics al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, el desenvolupament d’estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica.
Raquel Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per la signatura d’aquest conveni de col·laboració. Per Sánchez “aquest conveni suposa reforçar el vincle entre la universitat i la ciutadania, el que ens permetrà fer aquesta transferència entre el coneixement i la societat”. Sánchez tanmateix ha recordat que “és a través d’aquesta col·laboració social que es posa en pràctica sobre el terreny aquest coneixement”.

De la seva banda, Ferran Sancho també ha parlat de la funció social de la Universitat alhora de fer la transferència de coneixement a través de diferents camins com ara la docència i la recerca. Sancho ha assegurat que està “encantat de poder signar aquest conveni entre dues institucions públiques donat que tant la Universitat com l’Ajuntament tenim una mateixa aspiració, la del servei a la nostra societat, i si es fa en col·laboració tots hi sortim guanyant, com a Universitat som partidaris de la cooperació per posar en marxa projectes”.

La creació del Campus d’Arqueologia UAB de les Mines de Gavà possibilitarà la investigació i el desenvolupament de treballs arqueològics, estudis de materials arqueològics i la realització de diferents reunions especialitzades en l’àmbit de l’arqueologia prehistòrica i del Patrimoni Cultural. D’altra banda, constituirà una eina essencial en la formació dels estudiants tant de grau com d’estudis de postgrau. 

La nova seu del campus pretén continuar així dinamitzant el patrimoni arqueològic del municipi per a la difusió dels resultats científics en els àmbits acadèmics i del públic general, tot contribuint així a promoure el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà com a espai de referència en els diferents àmbits.
El conveni entre l’Ajuntament de Gavà i la UAB forma part d’una xarxa de convenis que “la Universitat té amb altres ajuntaments de tot Catalunya per tirar endavant campus arqueològics amb la intenció que la marca Campus UAB sigui una marca reconeguda arreu del territori per donar sentit a la missió de transferència que té la nostra institució”, hi ha conclòs Sancho. 

El campus permetrà la docència de camp de graus, màsters i doctorats impartits per la UAB en l’àmbit de l’arqueologia tant al jaciment com al Parc i al Museu. 

Així mateix, facilitarà les activitats de recerca i el desenvolupament científic en el camp de l’arqueologia i del patrimoni i estarà al servei de tota la comunitat científica nacional i obert a la col·laboració internacional en l’àmbit de la recerca.
Amb aquest conveni, l’Ajuntament de Gavà confirma el seu interès a promoure les activitats docents i de recerca al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, que atorguen valor al patrimoni del municipi i contribueixen al desenvolupament econòmic, social i cultural del mateix. 

L’alcaldessa en aquest sentit ha recordat que “des del primer moment les institucions vam fer un esforç per posar el Parc Arqueològic a l’abast de la ciutadania i estem molt satisfets que aquest patrimoni que tenim a la nostra ciutat està reconegut i ha esdevingut un element d’identitat de Gavà”. 

La UAB pretén contribuir a la valorització del patrimoni cultural de Catalunya amb el reconeixement com a Campus Arqueològic de la UAB del treball dels seus grups d’arqueologia en diversos jaciments del nostre país.

Per altra banda, la UAB i l’Ajuntament de Gavà es comprometen a cerca i impulsar les vies més adients en cada cas per aconseguir el finançament necessari per a la realització de les diferents activitats acadèmiques i de recerca que estiguin incloses en el marc del Campus. En cas que, en el marc d’aquest conveni, es duguin a terme altres activitats i/o serveis no inclosos en el conveni que avui s’ha signat i que comportin contraprestacions econòmiques, aquestes actuacions i activitats addicionals hauran de ser formalitzades a través d’una addenda al present conveni i aprovades pels òrgans competents.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers.cat)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here