Cervelló sotmetrà a votació popular l’ampliació de la pedrera del Telègraf, una de les dues amb que compta el municipi i que preveu exhaurir la pedra en un any. Així ho ha assegurat l’alcalde de la població, José Ignacio Aparicio, que preveu fer la consulta a la ciutadania abans de Setmana Santa instal·lant durant una setmana una urna a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Aparicio explica que l’empresa propietària de la pedrera, Pedrera de l’Ordal SL, ha demanat al consistori un canvi d’ús dels seus terrenys, de forestal a extractiu, per fer una nou forat de 17 hectàrees a canvi de signar un conveni voluntari pel que es compromet a desbrossar les franges de protecció contra incendis de les urbanitzacions de Cervelló. A diferència del que asseguren alguns grups de la oposició, Aparicio nega l’impacte mediambiental del projecte.

ACN Cervelló.- La pedrera del Telègraf ocupa una superfície de 27 hectàrees. La meitat correspon al terme municipal de Cervelló (Baix Llobregat) i la resta als municipis de Gelida i Subirats (Alt Penedès). L’ampliació proposada per l’empresa explotadora i propietària dels terrenys, Pedrera de l’Ordal SL, preveu obrir una nova zona extractiva de 17 hectàrees al terme municipal de Cervelló que requeriria d’un canvi d’usos dels terrenys, que actualment són zona forestal, i del vistiplau de la Generalitat que es qui donaria el permís definitiu.

L’alcalde de Cervelló, José Ignacio Aparicio, del PSC, ha deixat clar que el govern municipal no té cap interès en tirar endavant l’ampliació de la pedrera. De fet, afegeix, si finalment s’amplia, l’únic benefici per al municipi seria la signatura d’un conveni voluntari pel que l’empresa es compromet a desbrossar les franges de protecció contra incendis de les urbanitzacions del poble i la cessió d’uns terrenys a l’Ajuntament.

Així, Aparicio té previst obrir en breu un procés participatiu per tal que la ciutadania decideixi si el consistori aprova el canvi d’usos dels terrenys o no. Una consulta que es preveu fer abans de Setmana Santa i que només es tindrà en compte el resultat si hi ha una participació significativa. “L’ampliació de la pedrera és un tema molt desconegut al poble i haurem de fer un esforç de comunicació per tal que la gent s’impliqui”, ha afegit el batlle de Cervelló.

De moment, el projecte compta amb l’oposició del grup municipal d’ERC que critica l’impacte mediambiental que suposaria un nou forat extractiu de 17 hectàrees en una zona boscosa molt propera a diverses urbanitzacions i el fet que posaria en perill l’hàbitat de diverses espècies protegides com l’àguila cuabarrada. També critiquen que afectaria el dia a dia dels habitants dels voltants perquè suposaria més soroll, més contaminació i pols i més trànsit de camions “en una zona sobreexplotada”.Sobre les afectacions de l’ampliació de la pedrera, Aparicio assegura que l’empresa explotadora s’ha compromès a tapar gradualment l’actual forat d’extracció i minimitzar els efectes de la nova pedrera.

Aparicio recorda que els accessos actuals a la pedrera –que són els que es seguirien utilitzant- estan asfaltats i que el volum de camions seria igual a l’actual. També nega l’impacte visual a les urbanitzacions veïnes i que es posi en perill l’hàbitat de qualsevol espècies protegida.

La Pedrera de la imatge titular és la Pedrera de Begues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here