Després de la seva participació en la secció paral·lela del Festival de Cannes “Un certain regard” on va guanyar el guardó “Un futur prometedor”, el film “Nahid” afegeix una poderosa nova veu femenina al cinema iranià, la de la directora Ida Panahandeh

Per Joan Millaret Valls / AMIC

“Nahid” ofereix la lluita constant i tossuda d’una mare divorciada, Nahid (Sareh Bayat – la protagonista també de “Nader y Simin, una separación”), per aconseguir, tant la custòdia del seu fill, com per preservar gelosament la seva llibertat en un entorn poc propici com és el de la societat tradicional iraniana.

El marit de Nahid, toxicòman i embolicat en afers tèrbols, a qui la llei atorga per defecte la custòdia del fill, tampoc no vol permetre de cap de les maneres perdre un fill que creix sota el seu paraigües. Això farà que el fill progressivament es distanciï de la mare fins arribar a l’enfrontament i l’hostilitat manifesta, afegint nous entrebancs a la soferta mare.

Aquesta dona decidida i valenta, una mare coratge, esdevé una autèntica heroïna que combat i es debat contra els elements i els obstacles. I tot i trobar un home que la compren, l’ajuda i l’estima, ella, gelosa de la seva independència, s’agafa a una modalitat de casament transitori que existeix a l’Iran, perquè tampoc s’hi vol enganxar del tot.

Un melodrama intens, ferm, vibrant, fet des de la concentració i el control que li imprimeix la seva realitzadora, rodat amb les armes convincents de la sobrietat i la transparència, i amb el treball senzillament extraordinari d’una gran actriu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here