#OrgulldeBaix vol ser un documental interactiu sobre el tresor mediambiental que s’amaga sota les infraestructures del Baix Llobregat. Una pel·lícula vinculada a un mapa web en 3D navegable, amb continguts extres i propostes d’interacció. Un espai per descobrir el paisatge, la gent i la història de la comarca. Pots fer una aportació econòmica i convertir-te en mecenes del projecte, mitjançant la pàgina que han obert a Verkami. elBaix.cat ja s’ha fet mecenes del projecte i també hi donarà suport fent-ne difusió i tuitejant en directe les activitats més destacades de la campanya, perquè nosaltres també tenim molt #OrgulldeBaix

ORGULL DE BAIX és la versió web i interactiva de “El pati del darrere”, el documental sobre el Baix Llobregat estrenat al programa Sense Ficció de Televisió de Catalunya.

La pel·lícula documental descobreix la bellesa i el paisatge d’una comarca molt desconeguda i sovint menystinguda, que viu en lluita constant per la preservació dels seus recursos naturals enfront la pressió immobiliària, l’amenaça de requalificacions i la necessitat constant de creixement i d’infraestructures de la ciutat de Barcelona, que té al costat.

L’objectiu del projecte ORGULL DE BAIX és reivindicar el valor d’aquest territori per a l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé 5 milions de persones que transiten diàriament per l’àrea metropolitana, i ajudar a protegir-lo.

Aprofiten les possibilitats dels mitjans digitals per a crear un projecte únic: una plataforma web que connectarà les històries i els personatges amb la geografia de la comarca, i serà el gran espai interactiu del Baix Llobregat.

UN PROJECTE ÚNIC

Orgull de Baix és una proposta innovadora

El projecte trasllada el documental a internet i el converteix en un espai web dinàmic i participatiu, obert i disponible per a tothom.

Es tracta d’un projecte totalment nou: un lloc web on els visitants trobaran la pel·lícula documental “El pati del darrere” connectada a un mapa 3D. El mapa es podrànavegar, explorant el paisatge i la riquesa de la comarca des de l’ordinador, el tablet o el mòbil. Dins el mapa hi haurà peces de vídeo retratant diferents racons de la comarca. Els visitants, podrán descobrir-les i comentar-les, i també col.laborar en el relat amb fotografies i pel.lícules fetes per ells que ajudin a completar el mapa de la comarca.

Utilitzen wbgl i three.js la tecnologia web més actual per a desenvolupar i experimentar un nou format audiovisual que vol promoure la participació de l’audiència.

Serà un mapa humà i d’activitat de la comarca, amb elements del seu patrimoni natural, de la seva història i de la seva evolució social. Quan naveguem sobre el mapa, aniran emergint finestres que ens mostraran: petits retrats dels racons essencials de la comarca; les aus que habiten les basses de les reserves i les que viuen fora dels espais protegits; retrats de les explotacions agrícoles i els pagesosque els donen vida; els paisatges, el riu, la gent; imatges històriques que ens sorprendran i que parlen d’un passat sempre lluitador.

Volen proporcionar una eina de coneixement de la comarca, que estimuli el debat, que posi la llavor per a la construcció d’un relat comú i d’una identitat col.lectiva que faciliti la promoció i la defensa del territori.

VOSALTRES SOU IMPORTANTS

Orgull de Baix té sentit si l’aixequem entre tots

Durant la preparació i el rodatge del documental han treballat amb moltes entitats i organitzacions implicades en la defensa del territori al Baix Llobregat, per a construir un relat plural capaç de generar emoció, despertar consciències i arribar a tothom.

En l’estrena del documental a TV3 els comentaris que van omplir les xarxes van confirmar que ho van aconseguir.

Volen conservar aquest sentiment i estendre’l a més gent de dintre i fora de la comarca.

Per això necessiten que la gent del Baix Llobregat els acompanyi i s’impliqui en el projecte, per a fer que ORGULL DE BAIX creixi i s’estengui.

Saben que per defensar un espai cal estimar-lo i per estimar-lo primer cal conèixer-lo. Per això volen fer d’ORGULL DE BAIX l’eina que ajudi a prendre consciència del valor estratègic del Baix Llobregat per al futur i la sostenibilitat de tots.

Engeguen aquesta campanya de micro-mecenatge a Verkami perquè ofereix una manera d’apropar-se al públic i incloure a tothom en el procés de producció del projecte, de fer-nos a tots partícips del què fem i com ho fem.

Alhora, això els dona més llibertat i independència.

Per a completar aquest projecte, necessiten apel·lar al vostre orgull…

A l’orgull d’haver nascut o crescut al Baix Llobregat, al de conèixer i estimar la comarca, o al de ser un ciutadà compromès amb el país i el futur de tots.

Amb els recursos què ja tenen estan desenvolupant i programant l’aplicació del mapa interactiu i dissenyant l’espai web. Faran l’adaptació del documental a la web i el connectaran amb el mapa.

Les aportacions que aconsegueixin a través d’aquesta campanya a Verkami les utilitzaran per:

  • 6.000 € per produïr més material, per poder oferir més extres de vídeo i àudio i així mostrar la comarca amb tota la seva riquesa i diversitat: explotacions agràries, espais de la reserva natural, llocs d’interès paisatgístic o cultural.
  • 2.500 € per estendre el treball de post producció d’imatges: animacions i tractament de fotografies històriques.
  • 1.000 € per la post-producció d’àudio, per a construïr una banda sonora de qualitat que completi tota l’experiència de navegació a la web, i reforci la sensació d’estar al lloc quan veiem un video i quan naveguem pel mapa 3D.
  • 500 € o el 5% del que obtinguin en total, és el cost de la campanya a Verkami.

Si aconsegueixen superar el seu primer objectiu de 10.000€, gràcies a les vostres aportacions podran també completar la plataforma col·laborativa, afegint una interfície que permetrà als usuaris pujar els seus propis continguts de vídeo al mapa (+4000€) i augmentaran la producció de vídeos (+3000€).

Si superen els +18.000€ podran començar a finançar l’organització de tallers participatius per a explicar l’ús de la plataforma i incentivar la producció de continguts per part de la ciutadania, continguts que podran formar part del mapa 3D.

A partir de +21.000€ a banda dels tallers, estareu ajudant també a cobrir la despesa de l’equip de redacció que treballa generant continguts per mantenir activa la comunitat a les xarxes.

Per què un Verkami?

ORGULL DE BAIX és un projecte que incorpora un fort element tecnològic i audiovisual, i també un gran esforç de comunicació perquè vol ser un projecte d’impacte que arribi a molta gent. Inclou el documental de 53 minuts que ja s’ha emès per televisió i que ara adaptaran a la web, el desenvolupament del mapa interactiu i la seva utilitat per a funcionar en diferents dispositius, la producció de nous continguts documentals per a la web i una campanya de comunicació en xarxes.

El pressupost ideal per a produir aquest projecte amb la qualitat que desitjen està al voltant dels 125.000 euros. Per a aconseguir completar-lo i que es mantingui independent, que sigui de tots, han de combinar fons públics i privats, més la col·laboració dels micromecenes, vosaltres.

La vostra col·laboració serà clau per ampliar la producció de nous continguts audiovisuals que enriqueixin la navegació sobre el mapa web i descobreixin més aspectes del patrimoni natural de la comarca. També servirà per reforçar la campanya de comunicació i aconseguir que ORGULL DE BAIX arribi a més gent.

QUI MÉS HI DÓNA SUPORT

Televisió de Catalunya coprodueix el projecte, i tenen el suport econòmic dels Ajuntaments del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Barcelona i recentment hem sumat el dels ajuntaments de Castelldefels, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat. També els acompanyen el Parc Agrari i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

En total han aconseguit el 65% del finançament que es farà efectiu en els propers mesos. Amb aquests recursos està garantida l’execució de la part més tecnològica del projecte, la web amb el mapa 3D.

Per a tirar endavant aquest projecte compten a més amb la complicitat d’entitats del Baix Llobregat com l’Arxiu Comarcal i altres arxius municipals, el Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, l’associació DEPANA i el sindicat agrari Unió de Pagesos.

I també han incorporat al projecte altres companyies que col·laboren aportant les RECOMPENSES que us poden oferir, si decidiu vosaltres també acompanyar-los en aquest projecte.

CALENDARI

Pla de treball i activitats

Estan construint el mapa interactiu amb informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i treballant la navegabilitat i el disseny de l’espai virtual de la comarca sobre el que es bellugarà el documental web.

Han iniciat la campanya de comunicació en xarxes i estem ampliant la recerca per a completar els primers continguts que tindrà la plataforma. Estan fent proves de vídeo i rodant material i plantejant el disseny de l’experiència d’usuari.

Tenen previst tenir la web operativa a finals de maig i estrenar el documental web al juny amb una emissió a TV3 que serà el llançament oficial del projecte.

A finals de maig, poc abans d’aquest llançament, tenen previst fer una presentació / preestrena de la plataforma amb els seus mecenes perquè sigueu els primers en provar-la. Ho faran al CINEBAIX de Sant Feliu de Llobregat, on donaran les RECOMPENSES, i on elBaix.cat que s’ha fet mecenes també hi serà present i tuitejarà l’acte en directe.

Un cop estrenat a TV3, i si han pogut completar el finançament, organitzaranm el primer taller per a explicar com produir continguts i pujar-los a la plataforma perquè formin part del mapa de la comarca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here