El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l’empresa de capital mixt creada per Agbar i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per gestionar el servei integral de l’aigua de la zona. Així, després del recurs d’Aguas de Valencia, Acciona i Aqualia, la Sala Contenciosa-Administrativa ha anul·lat l’acord del 6 de novembre del 2012 del Consell Metropolità de l’AMB en considerar que l’administració no va motivar suficientment la designació directa d’Agbar como a soci privat en la nova entitat gestora del servei i que s’hauria d’haver tingut en compte, per tant, els drets i l’experiència d’altres empreses que no fossin Agbar

La sentència del Tribunal

El tribunal recorda que els principis d’igualtat de tracte i transparència son essencials en matèria de contractació pública, uns principis que imposen procediments de contractació oberts a tots els interessats, de forma que només en casos molt excepcionals és possible l’adjudicació directa del servei, excepció que ha de quedar molt ben motivada.

L’AMB va aplicar en aquest cas l’excepció consistent en l’existència d’un sol proveïdor possible. No obstant, el tribunal considera que l’administració no va ponderar adequadament els drets històrics d’Agbar ni el valor de la xarxa de distribució, ni va justificar perquè considerava impossible la concurrència d’altres companyies que poguessin estar interessades ni la durada del contracte, queés de 35 anys.

La sentencia diu que una cosa és el valor de l’aportació d’Agbar a la societat i una altra cosa és valorar els drets que aquesta entitat ostenta i en quina mesura justifiquen una decisió tan excepcional com l’exclusió de la competència.

En aquest sentit, considera que l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Sant Joan Despí no hauria de ser valorada en aquest segon aspecte, com tampoc altres actius que Agbar no disposa en exclusiva com ara el coneixement o l’experiència empresarial en el sector.

L’Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua es va constituir l’1 d’agost del 2013 i està participada en un 70% per Agbar, un 15% per l’AMB i un 15% per Criteria, entitat participada per La Caixa.

La sentència fa un recorregut històric per la legislació sobre aigües i les diverses concessions que ha obtingut Agbar, sobretot la del 1953, tot i que ja gestionava el subministrament des de finals del segle XIX. La concessió de mitjans de segle passat, per un període de 99 anys, podia haver estat revocada i remunicipalitzada el 1982, però no es va fer. Així, la Corporació Metropolitana de Barcelona, predecessora de l’AMB, va fer una “concessió tàcita” a Agbar.

La sentència considera, doncs, que els drets d’Agbar sobre l’aigua podrien ser revocats amb una expropiació, cosa que no valora l’acord de creació de l’empresa mixta, que va comptabilitzar els possibles beneficis d’Agbar fins l’any 2047, cosa que el TSJC considera no justificat.

La sentència té el vot particular del president de la Sala, que discrepa del plantejament majoritari en considerar que la valoració dels drets aportats per Agbar justificava l’adjudicació directa de la condició de soci privat de la nova entitat gestora del servei. El magistrat considera que els drets del 1953 encara són vigents i s’han de valorar com una aportació d’Agbar a la societat mixta. A causa del tortuós camí de concessions a l’àrea de Barcelona, el magistrat creu que no es pot obrir el procés a la lliure competència.

La sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem, i així serà en el cas d’AGBAR, mentre l’AMB ja ha anunciat que no interposarà recurs.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona no recorrerà la sentència

Aquesta empresa mixta gestiona el subministrament de l’aigua a Barcelona i una vintena de municipis del voltant, entre ells, diversos del Baix Llobregat. L’AMB té una participació 15% en aquesta companyia, de la qual Aigües de Barcelona (Agbar) té un 70% i Criteria el 15% restant.

La vicepresidenta de l’AMB i tinenta d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha explicat que s’ha encarregat una anàlisi jurídica de la situació i ha dit que la sentència suposa un “punt d’inflexió” per poder començar a treballar “en una proposta de gestió pública de l’aigua”.

Janet Sanz, regidorade Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona i Vicepresidenta de l'AMB
Janet Sanz, regidorade Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona i Vicepresidenta de l’AMB

“No ens quedarem de braços creuats esperant que el Tribunal Suprem faci una sentència ferma”, ha assegurat Sanz, sinó que l’AMB “començarà ja a treballar” per plantejar un model per gestionar públicament l’aigua. “S’ha d’acabar de veure si se’n faria càrrec l’AMB o alguns ajuntaments poden recuperar aquesta competència”, ha apuntat en declaracions als mitjans.

Sanz ha recordat que ella, com a regidora a l’oposició de l’Ajuntament del grup d’Iniciativa Verds (ICV), ja va votar en contra de la constitució de l’empresa mixta el 2012. Per a la tinenta d’alcaldia d’En Comú Podem, la sentència “confirma els dubtes que s’havien posat sobre al taula sobre l’empresa mixta”, la constitució de la qual es va fer de forma “il·legal”.

La vicepresidenta de l’AMB ha donat un missatge de tranquil·litat a la població, en el sentit que el servei es continuarà donant “sense cap tipus de problema”. En canvi, és una “bona notícia que s’obri una porta cap a la gestió pública de l’aigua”.

Precisament avui dijous hi havia una comissió informativa de medi ambient a l’AMB, en què s’havien de tractar alguns punts relacionats amb el pla d’inversions de l’empresa mixta. Aquestes temes, però, finalment s’han retirat de l’ordre del dia atès que l’ens no vol aprovar res mentre s’està fent l’anàlisi jurídica de la sentència emesa del TSJC, ha explicat Sanz.

Agbar, per la seva part, ja ha anunciat que sí que recorrerà la sentència i té 10 dies per fer-ho.

Reacció de la Plataforma Aigua és Vida

La Plataforma Aigua és Vida havia presentat una querella denunciant el model d’empresa mixta per la falta de concurrència, de títols concessionals i la valoració a la baixa dels actius, un procediment també qüestionat per l’Oficina Antifrau.

Malgrat que l’empresa mixta ja ha anunciat que recorrerà davant el Tribunal Suprem, des de la plataforma d’entitats ecologistes, veïnals i sindicals Aigua és vida es reivindica apostar per la gestió pública del servei d’aigua municipal a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

El portaveu d’Aigua és vida, Quim Pérez, ha demanat que Aigües de Barcelona passi a mans públiques i ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es posicioni clarament en contra de recórrer la sentència al Suprem.

Des d’Aigua és vida es reivindica la conversió de l’empresa mixta en pública obrint el debat de les noves formes de participació i control ciutadà que garanteixi la bona gestió i que sense cap dubte suposaran grans beneficis per a la ciutadania.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here