Divendres es va signar el conveni entre l’Ajuntament i els pagesos que ha de regular aquest esdeveniment de ciutat

La Fira d’Espàrrecs d’enguany exposarà un dels primers tractors que va conrear els camps gavanencs. Es tracta d’un Warchalowski amb motor dièsel que va utilitzar el pare de l’actual president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella. 

El model ha estat restaurat amb molta cura fins i tot amb un repintat integral que ha respectat el color blau cel original del tractor. El tractor es va presentar divendres al matí aprofitant la signatura del conveni entre l’Ajuntament i la Cooperativa que ha de regular la celebració de la Fira d’Espàrrecs.

Pañella, visiblement emocionat en el moment de presentar el tractor degut a la presència dels seus pares, va assegurar que li fa “especial il·lusió presentar-lo a la ciutat de Gavà i exposar-lo a la Fira d’Espàrrecs d’aquest any, però sobretot em fa il·lusió pel meu pare, per les hores i hores que va passar al damunt d’ell, i per la meva mare, ja que amb ell va aprendre a conduir, igual que jo”. 

Pañella va recordar que “el 31 de desembre de 1999, a poques hores d’entrar en el segle XXI, el seu motor es va apagar i no es va engegar més, qui sap si per mandra, qui sap si perquè es veia massa vell per emprendre un segle nou, però de ben segur que si pogués parlar ens explicaria centenars d’històries de la nostra vila, de com llaurava els camps i de com s’obria pas per les sorres”.

Pañella va recordar que, a banda de la seva família, els Torres i el Sanfeliu també “van tenir la sort de gaudir d’un tractor d’aquests”, i es va emocionar en assegurar que “tornar a sentir el seu motor rugir i veure aquest blau tan característic em fa sentir moltes emocions i em transporta als meus inicis de pagès, em recorda la primera collita de la temporada, els primers socs de patates, la calor, el fred, alguna gelada, i també em recorda cóm el carregàvem de palets per portar-lo a l’era i fer una bona foguera de Sant Joan”. 

Finalment, Pañella va garantir a tothom el manteniment necessari en un vehicle d’aquestes característiques: “no sé quin futur li depara, però el que sí tinc clar és que no deixaré que el seu motor es torni a apagar”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va ser l’encarregada de signar el conveni per part de l’Ajuntament de Gavà. Sánchez vaposar  en valor el significat de la Fira en relació a la professió de pagès: “s’ha de reconèixer que aquesta professió és molt dura, requereix molt esforç, molta feina, molta dedicació, i en aquest sentit nosaltres des de l’Ajuntament intentem sempre, dins de les nostres possibilitats, poder fer més fàcil en certa manera aquesta tasca que sabem que en la actualitat no deixa de ser complexa”.

L’alcaldessa va destacar que en aquests moments “s’estan acabant de perfilar els detalls d’aquest gran esdeveniment de promoció de Gavà com és la Fira d’Espàrrecs”, i no ha dubtat en assegurar que “anem superant cada any amb nota en relació a la gent que ens visita, a l’afluència de persones que ens visita i que ho fan perquè els hi agrada”.

Finalment, Sánchez va mostrar el seu agraïment pel “treball que fan els pagesos de la nostra ciutat, no només els que treballen la terra sinó també les seves famílies ja que tots viuen aquests dies com un gran esdeveniment de reivindicació, d’orgull i de pertinença al mon de la pagesia de la nostra ciutat”.

Pañella, just abans de la signatura del conveni, també va mostrar en nom de tota la Cooperativa el seu “agraïment vers l’Ajuntament per la seva comprensió amb el camp i amb la pagesia de Gavà, i pel seu suport tan econòmic com institucional perquè podem tirar endavant tot el que fem inclosa la Fira d’Espàrrecs, que enguany tenim més ganes encara que vagi bé”.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here