Un miler de persones han assistit a l’acte d’Esquerra Republicana a Gavà que ha comptat amb Oriol Junqueras, Joan Tardà i Gabriel Rufián

Un miler de persones han omplert aquest dissabte el parc municipal Torre Lluc de Gavà en l’acte amb què Esquerra Republicana ha presentat el seu Sí al Nou País per reivindicar la república catalana com a procés integrador i transversal. Hi ha intervingut el president del partit, Oriol Junqueras, els diputats a Madrid Joan Tardà, Gabriel Rufián i Ana Surra i el diputat al Parlament de Catalunya i president d’honor de l’associació Súmate, Eduardo Reyes.

Tots ells han fet un crida a la transversalitat del procés i la necessitat de sumar-hi gent de totes les sensibilitats. Junqueras i Tardà han recordat el paper que el Baix Llobregat va tenir a finals del setanta com a punta de llança de la lluita obrera a final del franquisme i, alhora, pel seu compromís cívic amb Catalunya a través de l’Assemblea de Catalunya.

Amb aquest pretext, Junqueras ha dit que ara és el moment de refermar aquest compromís i de ‘conjurar-nos per continuar essent els que som i els que hem estat: els que mai no es rendeixen, que no es resignen i que faran tot el possible per garantir que la seva gent guanyi’. I ha destacat, davant dels últims recursos del Tribunal Constitucional a lleis del Parlament, que ‘mai acceptarem que un tribunal polític passi per sobre de la voluntat democràtica del nostre poble’. ‘Hem de servir a tothom per sobre dels interessos d’uns quants i per fer-ho ens necessitem els uns als altres’, ha revindicat.

Recordant la lluita antifranquista de finals dels setanta a la comarca, Junqueras ha afegit que ‘hem d’explicar a les noves generacions que s’han aconseguit coses que semblaven impossibles en circumstàncies fins i tot més difícils que les actuals’.

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, que ha reivindicat que ‘el català i el castellà són llengües nostres’, ha demanat a Junqueras que el Parlament de Catalunya torni a votar la Llei de pobresa energètica que ha estat ‘esmicolada’ pel Tribunal Constitucional i ratificar, d’aquesta manera, el compromís del govern de Catalunya amb la seva gent. I davant del procés de construcció del nou estat ha fet una crida per evitar sectarismes de partits i a sumar complicitats. ‘No demaneu a ningú de quin partit és, sinó que vingui a debatre quin és el país que vol construir per al futur’.

Per Tardà, ’es costures de l’estat del benestar, que ja va arribar tard, estan a punt de petar’. I ha de ser prioritat per al nou estat una millor redistribució de la riquesa, com a base d’una societat més lliura, justa i solidària.

El portaveu adjunt d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha posat en valor el treball dels nou diputats que Esquerra ha tingut en la curta legislatura que s’acaba de tancar a Madrid, de perfils i procedències diferents, però que des de la tribuna han denunciat ‘la indecència’ de les polítiques del govern del PP en relació a Catalunya. ‘Estem aquí per guanyar la tercera república, que és la catalana’, ha dit. Entre altres motius, perquè en un Estat ‘en què Governa el PP, l’alternativa és el PSOE i la regeneració és Ciutadans, marxem’. 

Per la seva banda, Ana Surra ha reivindicat un nou país també per als refugiats, com va ser ella. Després de de deixar l’Uruguai a causa de la dictadura va passar per Xile, Bèlgica, França i finalment Catalunya. ‘Sé perfectament què és viure sense saber on pots ser demà’, ha dit. I ha afegit que ‘tots, haguem nascut on haguem nascut, serem els fundadors de la nova república catalana’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here