La platja de Castelldefels va acollir aquest 20 de maig la presentació de la temporada Estiu Metropolità, en què es va donar el tret de sortida oficial a la temporada d’ús dels espais públics metropolitans, i se’n van presentar les novetats

L’AMB vol potenciar, en tots els seus serveis, les pràctiques sostenibles, des de la gestió i ús de les platges fins a la mobilitat, per fer front a un problema: la contaminació de l’aire de la metròpoli i els problemes de salut que cada any se’n desprenen entre els ciutadans metropolitans.

Tercera fase del projecte “Dunes Híbrides”

La platja de Castelldefels, igual que les de Gavà i Viladecans, compta amb l’existència de paisatges dunars. Aquestes formacions són imprescindibles per mantenir la biodiversitat d’aquests espais, i, sobretot, per assegurar-ne el futur, ja que suposen una defensa natural contra la pèrdua de sorra causada pels temporals i el canvi climàtic. Segons les previsions, l’any 2100 algunes de les platges metropolitanes podrien veure’s reduïdes al 50%, la qual cosa tindria efectes molt negatius, tant per al medi ambient com per l’activitat econòmica de la zona.

L’AMB ja es troba en la tercera fase del seu projecte “Dunes Híbrides”, que té com a objectiu seguir reconstruint aquestes dunes i protegir-les, tant de l’acció humana com de les espècies vegetals invasores.

En aquesta línia han anat les últimes actuacions: a principis del 2016, l’AMB va completar la retirada de més de 56.000 kg d’ espècies com l’atzavara i l’ungla de gat, actuant sobre una superfície de més de 180.000 m2 repartits entre els municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

L’AMB, com a referent en la gestió de sistemes dunars, també organitzarà el proper mes de desembre el II Workshop Internacional de Gestió de Dunes Metropolitanes, amb l’assistència d’experts provinents dels Països Baixos, Regne Unit, i Itàlia, entre altres.

D’altra banda, en termes de gestió de platges, una de les novetats d’aquest any és la implantació de la nova senyalització informativa, que segueix la línia visual de la que l’AMB ja ha instal·lat en tots els parcs metropolitans. L’objectiu que aquesta estigui present a tots els municipis costaners l’estiu del 2017.

A l’estiu, mobilitat sostenible

Com a institució amb competències sobre la mobilitat, l’AMB marca com a prioritat fomentar l’ús de mitjans de transport que redueixin dràsticament les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera, una de les causes principals de malalties respiratòries entre els ciutadans de la metròpoli.

Per aquest motiu, l’AMB formalitzarà un conveni amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que possibilitarà la instal·lació de sis punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, situats a les instal·lacions dels mitjans de la CCMA, a Sant Joan Despí.

Amb aquesta estratègia, l’AMB busca actuar sobre els grans centres de treball, que sovint compten amb una gran flota devehicles, i per tant són focus importants de contaminació, per incentivar la mobilitat elèctrica entre les plantilles de treballadors, millorant així la qualitat de l’aire.

L’AMB també segueix treballant perquè la seva oferta de transport públic permeti als ciutadans moure’s còmodament entre els espais públics metropolitans. Durant els mesos d’estiu, es fa un reforç a les línies de bus que van a les platges, amb especial intensitat a les platges de Barcelona i del Baix Llobregat.

Una altra de les grans apostes de l’AMB per reduir emissions de gasos contaminants i d’efecte hivernacle és la bicicleta, un mitjà de transport ideal per accedir a aquests entorns de manera sostenible. Conscients que, perquè la bicicleta pugui esdevenir un mitjà de transport veritablement quotidià, cal garantir unes infraestructures satisfactòries, còmodes i segures, l’AMB ha projectat una potent xarxa metropolitana interconnectada de vies ciclables, que es preveu que estigui a punt abans del 2020, i que superi els 1.800 km de traçat pedalable.

Una altra de les barreres que s’estan superant, gràcies al sistema Bicibox, és la manca d’un aparcament segur per a bicicletes. Actualment, aquest servei gratuït, dissenyat per l’AMB, arriba ja a 18 municipis metropolitans, i les platges de Castelldefels, Gavà, Viladecans i El Prat compten amb estacions per als usuaris del servei, amb un total de 56 places, xifra que seguirà en constant expansió.

També s’han acabat d’instal·lar els aparcabicicletes a peu de sorra, dissenyats per l’AMB, amb 400 places disponibles repartits en tots els municipis costaners. A finals d’any, aquesta xifra encara creixerà en un 50% més.
Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here