El Pla zonal de carreteres del Baix Llobregat, elaborat per la Diputació de Barcelona, contempla que nou camins municipals d’interès comarcal, amb un total de 28,19 km, estan fent funcions de carretera i, per tant, són susceptibles d’incorporar-se a la xarxa local de carreteres de la Diputació. El contingut del Pla zonal ha estat presentat aquest dijous als alcaldes de la comarca pel diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, juntament amb el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà

Els camins municipals del Baix Llobregat que per les seves característiques poden passar a ser carreteres, són el camí d les Filipines, a Viladecans, el de les Cases del Freire, a Torrelles de Llobregat, l’avinguda del Mar i el camí dels Joncs a Gavà, la carretera de Castelldefels a Gavà per la Sentiu, el camí de Torrelles de Llobregat a Begues, el de Pallejà a Fontpineda, el de Sant Andreu de la Barca a Corbera de Llobregat i la carretera del Mas d’en Gall a Esparraguera.

El Pla zonal detalla tots els camins municipals actuals que fan funció de carretera pel fet que compleixen, com a mínim, amb un dels vuit criteris que l’actual Reglament de carreteres estableix perquè una carretera sigui considerada com a tal. Així mateix, per a que un camí municipal esdevingui carretera i formi part de la Xarxa local de carreteres de la Diputació suposa una inversió econòmica per adequar-lo a temes com ara el ferm, les contencions, el traçat o la senyalització.

El Pla zonal del Baix Llobregat i la seva diagnosi s’enviarà a tots els alcaldes de la comarca. A partir d’aquí, el Consell Comarcal serà qui haurà de gestionar i dinamitzar el debat territorial amb els alcaldes perquè, d’entre tots els camins municipals amb funció de carretera, consensuïn els tres prioritaris en què caldrà invertir per convertir-los en carretera. En conjunt, l’actuació prevista al Baix Llobregat suposarà una inversió d’entre 3 i 3,5 MEUR.

El projecte contempla la realització d’una diagnosi zonal dels camins municipals per cada una de les 12 comarques de la demarcació de Barcelona, amb el compromís que el pla es revisi, com a màxim, cada cinc anys.

Un cop presentades i consensuades totes les diagnosi zonals comarcals la Diputació de Barcelona aprovarà definitivament el Pla zonal de la demarcació de Barcelona, avaluant-se econòmicament la inversió a fer. En aquest sentit, la Diputació es compromet a executar en aquest mandat 2015-2019 transformar en carretera un camí municipal de cada comarca i s’integri a la xarxa de carreteres locals de la Diputació de Barcelona.

Eixamplament de carreteres locals

Al Baix Llobregat també hi ha una carretera de la xarxa local que no té encara l’amplada de seguretat necessària pel creuament de dos vehicles de gran tonatge. Es tracta de la carretera de Molins de Rei a Vallvidrera, amb prop de sis quilòmetres, situada dins el Parc Natural de la Serra de Collserola, amb una intensitat mitjana de 1.500 vehicles/dia. En aquest sentit, el diputat Fàbrega ha anunciat una actuació en aquesta carretera per adaptar-la a l’amplada mínima de sis metres de calçada i vorals.

Nova línia d’ajuts per a la millora i manteniment de camins municipals

En la trobada amb els alcaldes del Baix Llobregat, el diputat Jordi Fàbrega ha informat també del nou programa d’ajuts als municipis que de la Diputació de Barcelona ha aprovat per a la millora i el manteniment de camins municipals per aquest any.

D’acord amb la convocatòria, que està oberta fins al 15 de juliol, per poder rebre un d’aquests ajuts caldrà que els camins siguin d’ús han públic i estiguin en un àmbit no urbà. Així, cada Ajuntament podrà rebre un ajut, com a màxim de 50.000 euros. El programa disposa d’un pressupost de 10 MEUR per aquest mandat 2016-2019, a raó de 2,5 MEUR per any.

Per valorar les sol·licituds presentades pels Ajuntaments, es tindran en compte criteris la urgència de l’obra, com ara per a la reducció de riscos imminents, estabilització de talussos o restitució de la vialitat, la connectivitat a nuclis disseminats, la ràtio d’importància social a partir de km de camins/1.000 habitants, l’aportació econòmica municipal i la importància dels camins en l’àmbit territorial municipal.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here