Amics de l’Ateneu Santboià lidera aquesta iniciativa que pretén crear espais en què la ciutadania pugui decidir i participar activament en el disseny, producció i ús de l’espai d’accés a l’Ateneu Santboià. L’arquitecte Santi Cirugeda i el cal·lígraf Ivan Castro, entre els professionals i artistes que han participat en el projecte

El passat dissabte 9 de juliol l’Ateneu Santboià va acollir la primera jornada de treball de la iniciativa La Terrasseta, un projecte artístic i comunitari de construcció col·lectiva que pretén recuperar l’espai d’accés a l’Ateneu Santboià creant espais de treball cooperatiu entre col·lectius d’arquitectura, artistes, entitats, veïns i veïnes.

La jornada, convocada per Amics de l’Ateneu Santboià, va reunir un centenar de persones de totes les edats que van treballar en diversos espais i activitats. Acompanyats pels artistes gràfics santboians Iván Castro, Iván Bravo i Raquel Garcia Ulldemolins, petits, joves i grans van pintar murals col·laboratius que des d’ara donaran la benvinguda a tothom que s’apropi al recinte.

D’altra banda, una trentena de persones acompanyades per l’arquitecte sevillà Santi Cirugeda van dedicar la jornada a dissenyar participativament l’espai a nivell arquitectònic. Els elements dissenyats es construiran amb materials reciclats en un taller posterior que durarà 3 dies i que també estarà obert a la participació de tothom qui vulgui.

“Amb La Terrasseta volem apostar per processos de participació real de la ciutadania, entenent que només així podem reapropiar-nos i recuperar l’espai públic com a bé comú, per això, volem crear espais en què la ciutadania pugui decidir i participar activament en el disseny, producció i ús de l’espai públic i de l’entorn construït”, comenta un dels membres d’Amics de l’Ateneu Santboià.

La Terrasseta és un projecte d’Amics de l’Ateneu Santboià en col·laboració amb Recetas Urbanas, l’estudi creat el 2003 per Santiago Cirugeda i des del qual continua desenvolupant projectes de subversió en diversos àmbits de la realitat urbana, i també compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi.

Per Santi Cirugeda “El més important no és tant la resolució tècnica com el fet d’evidenciar que hi ha una estructura social organitzada de col·laboració i exigència amb l’administració pública. Aquesta ha d’entendre que la responsabilitat és compartida, no és només dels departament d’urbanisme i de patrimoni, sinó de tothom. D’altra banda, que una ciutat com Sant Boi tingui tanta gent activa i capacitada per implicar-se és un luxe.”

L’Ateneu Santboià, amb orígens a finals del segle XIX, és un complex d’edificis de més de 4.500m2 construïts: un gran teatre, jardins, sale de ball… Després d’anys d’abandonament i reivindicació per per part d’Amics de l’Ateneu Santboià, el 2010 l’Ajuntament de Sant Boi el va adquirir.

Arrel de la campanya Salvem l’Ateneu, de lluita per la recuperació i restauració de l’Ateneu, impulsada per Amics de l’Ateneu, l’any 2014 s’inicia el procés participatiu Nou Ateneu, recolzat per l’Ajuntament de Sant Boi i dinamitzat per arquitectes dels estudis LaCol i Straddle3, per tal d’obrir espais participatius perquè la ciutadania decidís el futur dels espais, usos i gestió de l’equipament. Donat que la restauració del complex d’edificis serà un procés llarg, Amics de l’Ateneu Santboià inicia el projecte La Terrasseta per començar a reactivar l’espai.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here