La Generalitat ha activt la màxima alerta en diversos municipis de Catalunya, com és el cas de Collbató al Baix Llobregat, on s’han “restringit al màxim” les activitats al camp. Malgrat la prohibició d’accedir a la muntanya, però, sí que estarà permès l’accés al Monestir de Montserrat

La forta calor i l’ambient sec obligaran a partir de demà a activar mesures extraordinàries per minimitzar els risc d’incendis a disset municipis que es troben a les comarques del Bages, Anoia, i Baix Llobregat. Una de les conseqüències més rellevants és la prohibició de fer excursions pel massís de Montserrat, tot i que, tal com ha especificat el conseller d’Interior, Jordi Jané, la gent podrà pujar al monestir. “El que estarà prohibit és, una vegada al monestir, anar a Sant Jeroni o Sant Joan”, ha remarcat Jané després de la reunió del consell assessor del Pla INFOCAT. “Poden quedar atrapats en cas que hi hagués un incendi greu i la recomanació que es fa és per el seu bé”, ha puntualitzat als excursionistes. Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha assenyalat que en aquesta zona es “restringiran al màxim” les activitats al camp.

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat pel risc d’incendi forestal que es veu agreujat per l’onada de calor que ha començat avui i està previst que s’allargui fins dijous. Amb motiu de la situació de calor severa, es manté també l’alerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat Procicat, per onada de calor. Per la seva banda, davant l’augment de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit incrementar el control i activar el Pla ALFA 3 a 17 municipis de la Catalunya Central.

Els municipis afectats són Castellgalí, Castellolí, El Pont de Vilomara i Rocafort, El Bruc, Els Hostalets de Pierola, Marganell, Monistrol de Montserrat, La Pobla de Claramunt, Òdena, Piera, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Talamanca, Vallbona d’Anoia, Vilanova del Camí i, al Baix Llobregat, Collbató.

S’avisarà als ajuntaments i a les persones que havien sol·licitat permís per fer activitats en el medi. Amb aquest “nivell màxim” activat queden prohibides “totes les activitats al medi” que suposi un risc, com fer ús de maquinària que pugin generar guspira. Se suspenen en aquestes localitats, doncs, totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi forestal. Pel que fa als treballs de sega de cereal, les màquines que treballin a aquest municipis han de comunicar l’inici de l’activitat i la seva situació al Cos d’ Agents Rurals i cal que disposin de mitjans d’extinció d’incendis addicionals. La conselleria d’Agricultura va indicar que no es prohibeix la sega, però sí que s’intensifiquen els controls, obligant a haver-hi mitjans d’extinció extraordinaris que acompanyin els treballs. “Mirarem de posar en coordinació tots els dispositius perquè s’extremi tota la precaució i es minimitzi el risc”, va assenyalar Serrat qui va afegir que el cos d’agents rurals comptaran en aquest termini amb un segon helicòpter per fer tasques de suport i vigilància per detectar incendis a través de les columnes de fum.

Per la seva banda, el conseller Jané va demanar “màxima precaució i màxima prudència” i “un comportament exigent a tothom” s’espera el “punt més àlgid” de l’onada de calor amb temperatures “que poden arribar als 40 graus”, va dir. Jané va explicar que les pluges de la primavera no han compensat la manca de pluja de la resta de l’any i és per això que “tenim un bosc estressat, sec i especialment vulnerable”, va afegir. El conseller també va destacar que “des dels Bombers de la Generalitat s’han activat 30 parcs de bombers voluntaris, s’han augmentat les columnes mòbils i, junt amb els Agents Rurals, estan fent tasques preventives aèries”.

Els titulars de les conselleries d’Interior i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern van presidir ahir dimarts la reunió del consell assessor del Pla INFOCAT per avaluar i fer un seguiment del risc d’incendi forestal els propers dies a Catalunya, coincidint amb l’onada de calor. La reunió s’ha fet al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), a Barcelona. La trobada va comptar també amb l’assistència del secretari general del Departament d’Interior, Cèsar Puig; el director general de Protecció Civil, Joan Delort; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; el director general de la Policia,Albert Batlle; la directora general de Forests, Montserrat Barniol, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig. També hi van ser presents els comandaments i responsables dels organismes del Pla.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here