La proposta inicial del concessionari implicava un augment d’un 1,6%. La modificació es fonamenta en la revisió a la baixa de diferents conceptes que sol·licitava el concessionari

L’AMB portarà a votació, a la propera sessió del Consell Metropolità, el 26 de juliol, una nova proposta de tarifes d’aigua. Després d’encadenar anys d’augments, les tarifes presentades, presenten un decrement del 2,39%, aplicable a tots els usuaris. La proposta presentada trenca amb la dinàmica d’augments continuats de la tarifa que es succeïen cada any.

L’estalvi sobre el conjunt del sistema entre la proposta del concessionari i la que es portarà a votació se situa en els 12,5 milions d’€, que de mitjana suposarà un estalvi anual per la ciutadania d’entre 8 i 9 €.

Janet Sanz, vicepresidenta de Medi Ambient de l’AMB, ha dit durant la presentació d’aquesta proposta que “amb aquestes mesures, l’AMB inicia el procés per decidir quina és la millor opció per als més de tres milions de ciutadans metropolitans pel que fa les tarifes d’aigua”, i que “l’objectiu és que els ciutadans vegin beneficis en la prestació d’un servei bàsic”.

Per altra banda, Eloi Badia, vicepresident de l’AMB i regidor d’Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, ha afegit que “Aquest és el primer pas cap a una tarifa més justa, i si bé la reducció immediata és petita, indica el canvi de tendència després d’anys de pujades continuades en el preu, que han suposat un augment de gairebé el 70%”.

L’empresa mixta operadora, Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua (ABEMCIA), va presentar a l’AMB una revisió de tarifes que implicava, en la línia de creixement dels anys anteriors, un augment d’un 1,6% en l’import de la tarifa. En aquest sentit, l’AMB, com a titular i responsable d’aquest servei públic, ha dut a terme polítiques actives que han permès no només evitar l’augment, sinó afavorir la disminució en les tarifes. Aquestes accions han consistit, sobretot, en:

  • Revisió de les condicions financeres sobre les que opera ABEMCIA. Aquesta revisió se sustenta en l’evolució a la baixa que han tingut els tipus d’interès en el mercat financer.
  • Cànon de concessió: és l’import que abona anualment ABEMCIA a l’AMB i que es carrega a la tarifa. Es redueix en 5 M d’€ respecte la proposta feta pel concessionari.
  • No abonament del cànon per la conducció de salmorres: la utilització per part d’Aigües de Barcelona d’una conducció especial per aigües amb un gran contingut en sals, sorgides de processos industrials, repercutia en el rebut dels usuaris.

Així mateix en la proposta de tarifa presentada per ABEMCIA s’han estimat algunes al·legacions que han fet diferents ajuntaments de l’àmbit metropolità i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En concret, entre les principals demandes presentades pels municipis hi havia la consideració del rebut de l’aigua com una taxa en lloc de tenir la consideració actual de tarifa, i de repercutir les variacions de la tarifa de forma que beneficiïn els primers trams de consum.

Per la seva banda, l’ACA sol·licitava separar els costos del cicle de l’aigua en funció de si corresponen a la part d’alta del cicle o a la part de baixa. Degut a la magnitud que suposa aplicar-les, es prendran en consideració de cara a la propera revisió tarifària.

Un cop aprovada en Consell Metropolità, la nova tarifa ha de ser ratificada definitivament a la Comissió de Preus de Catalunya, moment en el qual entrarà en vigor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here