L’Espai Baronda d’Esplugues va acollir una nova edició de la Jornada Emprenem, un espai de reflexió vers l’emprenedoria, la situació de les dones al mercat de treball i les seves trajectòries professionals, que organitzen des de fa cinc anys l’Ajuntament d’Esplugues i el Consell de les Dones del Baix Llobregat

En aquesta edició l’Emprenem s’ha centrat en l’anàlisi d’aquelles professions històricament feminitzades, es a dir, majoritàriament realitzades per dones, com per exemple la perruqueria, la cuina o la moda, però on només els homes que es dediquen al sector obtenen el prestigi i es converteixen en referents.

En primer lloc, la Lucía López, tècnica de l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, va presentar “Dones, la baula feble del mercat de treball”, una aproximació a la situació laboral de les dones de la comarca, que reflecteix com elles són sempre les més afectades pels condicionants del mercat de treball. 

Tenen més atur, tant de curta com de llarga durada, més dificultat a l’hora de trobar feina, menys possibilitats de tenir un salari digne i més contractes a jornada parcial. Així, la Lucia López va extreure vàries conclusions i recomanacions, de les quals convé destacar:

  • És necessari apoderar les dones que treballen o es volen incorporar al mercat de treball. S’han d’enfortir les seves capacitats, habilitats i competències, i fer-les valdre. Amb aquest apoderament, es posarà també de manifest el seu pes en el mercat de treball.
  • Negociació. El poder negociador esdevé imprescindible en el món del treball. S’han de millorar i enfortir les habilitats negociadores en el dia a dia i a tots els nivells.

Tot seguit la sociòloga Teresa Torns, especialista en igualtat de gènere i mercat de treball, va centrar la seva intervenció en aquestes professions feminitzades on el reconeixement se l’enduen ells. Així, va reflexionar sobre la socialització diferencial de gènere, és a dir, la manera com la societat educa sobre el repartiment de feines entre homes i dones. 

Les professions que realitzen majoritàriament homes sempre tenen més reconeixement, i les feines feminitzades com la neteja o la cura de les persones, són professions estigmatitzades de les quals ningú se’n vol ocupar. La Teresa Torns va exposar nombroses propostes que contribuirien a avançar en aquest canvi de paradigma, com per exemple:

  • Augmentar l’ocupabilitat de les dones, especialment en sectors on es troben infra-representades i a cúpules directives.
  • Repartir la càrrega total de treball i regular i reduir la jornada laboral.
  • Revisar les categories professionals i revaloritzar les més feminitzades.
  • Revisar l’obtenció de plusos, complements i altres formes de salari indirectes.
  • Evitar la cultura laboral “presentista”.

Per últim, la Teresa Torns va destacar: “L’equitat de gènere és un indicador clau de la qualitat democràtica de les nostres societats.”

Per finalitzar, tres grans professionals de la gastronomia del Baix Llobregat: Eva Davó, xef del restaurant “El Divan de los sentidos” de Cornellà, Balbi Garcia, xef del restaurant “Casa Nostra” de Corbera, i Susana Aragón, xef del restaurant “Ona Nuit” del Prat, han dialogat sobre diferents aspectes de les seves trajectòries professionals i experiències personals, com per exemple la dificultat de conciliar els horaris de la seva feina amb la vida personal, la maternitat, l’emprenedoria en el sector de l’hosteleria i la restauració o les diferències amb els companys homes.

Aspectes com l’emprenedoria, la formació, el trencament d’estereotips, l’apoderament o la negociació poden contribuir al desenvolupament i projecció positiva de les trajectòries educatives i professionals de les dones, i per tant, de millora de les seves condicions de vida.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here