Sant Boi retrà homenatge a l’Assemblea de Catalunya i reivindicarà el caràcter plural i integrador d’aquella històrica jornada

Sant Boi celebrarà l’11 de setembre vinent el 40è aniversari de la diada de 1976. La plaça de Catalunya, escenari d’aquella històrica jornada, acollirà a partir de les 19.30 hores un acte institucional convocat per l’Ajuntament. Amb el lema “Una diada per a la història”, es recordarà la significació històrica d’aquell gran esclat de llibertat i es retrà homenatge a l’Assemblea de Catalunya.

La jornada tindrà un accent commemoratiu per reivindicar l’esperit plural i integrador que aquella massiva concentració va suposar per a Catalunya en aquella cojuntura històrica.

Sant Boi va acollir la diada de 1976 després que el govern espanyol no va autoritzar-ne la celebració al parc de la Ciutadella de Barcelona. La presència de la tomba de Rafael Casanova a la ciutat va ser un factor clau perquè Sant Boi fos finalment l’escenari de la primera celebració tolerada de la Diada Nacional de Catalunya després de la dictadura franquista.

La diada de Sant Boi 2016 retrà homenatge a l’Assemblea de Catalunya, un dels organismes convocants de la massiva concentració de fa 40 anys, amb l’objectiu de fer un reconeixement a l’esperit que aquella plataforma unitària de forces polítiques, socials i sindicals de l’època va representar en la defensa dels drets i les llibertats del país. Durant l’acte es descobrirà una placa commemorativa com a reconeixement al seu paper.

L’acte institucional començarà amb la hissada d’una senyera. De fet, la senyera tindrà un paper protagonista a l’escenari i al conjunt de la plaça de Catalunya. L’Ajuntament de Sant Boi ha fet una crida perquè les persones assistents a l’acte portin també senyeres i perquè els santboians i les santboianes guarneixin amb elles les seves façanes aquell dia.

La Coral Sant Jordi, que va jugar un destacat paper en la diada de l’any 1976 sota la direcció d’Oriol Martorell, participarà en la commemoració juntament amb les corals de Sant Boi per cantar amb el públic assistent el ‘Cant de la Senyera’ i ‘Els Segadors’ a l’inici i a la cloenda de l’acte, respectivament.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, obrirà els parlaments de l’acte, durant el qual es llegiran textos de Jordi Carbonell, un dels oradors d’aquella jornada, recentment traspassat, i de l’historiador Josep Benet, un dels organitzadors, entre altres. A l’escenari es projectaran mentrestant imatges de vídeo i fotografies de la històrica jornada.

L’Ajuntament de Sant Boi convidarà a aquest acte institucional de l’Onze de Setembre les màximes autoritats de les principals institucions de Catalunya.

El matí de l’11 de setembre també tindrà lloc a la ciutat la tradicional ofrena floral que se celebra cada any davant la tomba de Rafael Casanova a l’església parroquial de Sant Baldiri.

Programa d’activitats

10.00 h Ofrena floral davant la tomba de Rafael Casanova (església de Sant Baldiri)

11.30 h Sardanes amb la Cobla Sabadell (plaça de l’Ajuntament)

19.30 h ACTE INSTITUCIONAL. Commemoració del 40è aniversari de la diada de 1976: “Una diada per a la història” (plaça de Catalunya)

Font: Ajuntament Sant Boi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here