L’acte ha homenatjat l’Assemblea de Catalunya per reconèixer el seu paper integrador en aquell moment històric

La plaça de Catalunya de Sant Boi ha acollit aquest vespre l’acte institucional convocat per l’Ajuntament de Sant Boi per commemorar el 40è aniversari de la Diada celebrada l’any 1976 en aquest mateix escenari. Amb el lema ‘Una Diada per a la història’, la trobada ha reivindicat l’esperit plural i integrador d’aquella massiva concentració. 1.500 persones han assistit a l’acte d’avui.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha afirmat durant la seva intervenció en l’acte que “els pobles savis són aquells que aprenen dels seus errors, però també dels seus encerts”. “La unitat que vam ser capaços de construir en aquell moment”, ha afegit, “ara és un bé d’inestimable valor que trobem a faltar i del que hauríem d’aprendre com a poble i com a comunitat”. Lluïsa Moret ha agraït la presència de senyeres a la plaça i ha assenyalat que “aquest és el símbol que ens uneix i ens vincula a tots”.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha adreçat al públic assistent un missatge enregistrat on ha afirmat que “Catalunya serà allò que vulgui la seva gent, perquè el que ens mou massivament és l’anhel de millorar el nostre futur”. “I estic segura”, ha dit, “que la ciutadania continuarà empenyent perquè aquest país sigui més just, més democràtic i més lliure”.

El delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Miguel Àngel Escobar, en nom del president Carles Puigdemont, ha explicat que “l’esperança, la democràcia i la llibertat són el veritable fil conductor que uneix les dues diades 40 anys després”.

L’acte institucional, presentat pel periodista Xavier Grasset, ha començat amb la hissada de la senyera i la interpretació del ‘Cant de la Senyera’ a càrrec de la Coral Sant Jordi i diverses corals de Sant Boi. Entre el públic assistent hi havia familiars d’Oriol Martorell, que va dirigir la cantada l’any 1976.

Mentre a l’escenari es projectaven imatges d’arxiu de l’11 de setembre de 1976, s’han llegit textos de Jordi Carbonell, un dels oradors d’aquella jornada, recentment mort, i de l’historiador Josep Benet, un dels organitzadors de l’històric esdeveniment.

L’historiador Andreu Mayayo ha recordat l’Assemblea de Catalunya, “aquella plataforma amplíssima de la societat civil i forces polítiques de diferent signe”, i ha dit que “la seva gran lliçó va ser la cultura unitària i la capacitat de veure la necessitat d’eixamplar horitzons”.

Amb motiu de l’aniversari, l’acte ha retut homenatge a l’Assemblea de Catalunya. Les autoritats han descobert un monòlit amb una placa commemorativa “en reconeixement a l’esperit que aquell conjunt de forces polítiques, sindicals i socials va representar en la defensa dels drets i les llibertats del país”.

La trobada ha finalitzat amb la interpretació col·lectiva de l’himne nacional ‘Els Segadors’.

El matí de l’11 de setembre la ciutat ha acollit també la tradicional ofrena floral davant la tomba de Rafael Casanova a l’església de Sant Baldiri. L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; i el conseller de Cultura, Santi Vila, en representació de la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Font: Ajuntament de Sant Boi 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here