L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest diumenge el lliurament del Premi Nacional Felip Domènech Costafreda a una persona i a una entitat que han destacat per la defensa de la pagesia i el compromís amb Catalunya. Organitzat per Unió de Pagesos (UO), aquesta ha estat la primera edició d’uns guardons que s’atorgaran cada dos anys per Sant Galeric, patró de la pagesia catalana, i que pretenen ser un punt de trobada de les entitats catalanes que conformen l’entramat social del sector agrari català

En aquesta primera edició, el premi a la persona ha distingit la trajectòria un dels fundadors d’UP, Agustí Villarroya Serafini, tècnic agrònom especialitzat en viticultura i enologia i referent en vinya a Catalunya durant més de quaranta anys. 

El premi a l’entitat ha estat pel Parc Agrari del Baix Llobregat, es va crear amb la finalitat de consolidar la pagesia professional en un territori periurbà. 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el coordinador nacional d’UP, Joan Caball, han lliurat els guardons, obra de l’artista cerverí Xavier Badia.

El Parc Agrari del Baix Llobregat va ser constituït com a consorci el 1998 a partir de la confluència de la reivindicació de la pagesia i l’interès de les administracions locals de catorze municipis, el consell comarcal i la Diputació de Barcelona en la protecció dels espais naturals i agraris. Posteriorment, s’hi va afegir el departament d’Agricultura de la Generalitat. 

La finalitat perseguida ha estat la de consolidar la pagesia professional en un territori periurbà. Altres territoris metropolitans troben en el Parc Agrari del Baix Llobregat un referent d’estratègies i camí a seguir en la protecció de l’activitat agrària. 

Ha recollit el premi el gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat, Raimon Roda, que ha explicat que fa més de vint anys que el parc lluita per poder preservar un espai a l’entorn de les grans ciutats, on es pugui seguir treballant en l’agricultura. “M’agradaria creure que ja no som un projecte sinó una realitat estable i una administració local consolidada, en evolució, com sempre, com la pròpia agricultura”, ha conclòs. 

El jurat, integrat per persones del món agrari, universitari i cultural, respon a la necessitat de cercar en la societat aquells elements destacats que es poden emparentar “amb els valors del nostre enyorat sindicalista”. En aquest sentit, el coordinador nacional d’UP, Joan Caball, ha destacat la importància que una entitat reconegui persones i entitats que han lluitat durant anys pel món agrari, el cooperativisme i els valors de país. 

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha recordat que el Felip Domènech creia en l’àmbit rural i era una persona honesta i implicada en els valors de la pagesia i amb un tarannà sempre conciliador. 

El guardó distintiu és obra de l’artista de Cervera, Xavier Badia. Es tracta d’una peça realitzada en resina de polièster i resina transparent. Composició representada per un puny que emergeix de les aigües amb un terròs humit, símbol de la terra regada. La mà prem el terròs amb força, representa la seguretat de no deixar anar allò que es necessita, i el puny alçat adquireix el significat de la lluita per una feina digna.

Font: ACN     Imatge: Unió de Pagesos 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here