El guardó s’atorga a les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental. Aquest distintiu s’afegeix a altres que ja té la zona costanera de Gavà com la Bandera Blava, el distintiu Q de qualitat o el Sicted

L’Associació Tècnica per a la Gestió de Residus i Medi Ambient, ATEGRUS, és l’encarregada de convocar els premis “Bandera Ecoplayas”. Un guardó que s’adreça a tots els municipis o entitats supramunicipals espanyols tant costaners com d’interior (platges fluvials, llacs o embassaments). 

Gavà es va presentar a la XI edició dels premis i ha estat reconeguda per la seva política de conservació de les dunes i els valors paisatgístics de la zona costanera. L’acte de lliurament de la bandera Ecoplayas va tenir lloc el passat dimarts al Saló d’Actes de l’Ajuntament de Benidorm.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha expressat la seva satisfacció per aquest reconeixement, ja que “únicament el tenen 8 municipis de tot Catalunya. En el nostre cas, l’hem rebut pels valors paisatgístics i mediambientals de les nostres platges, el tractament dunar que fem que s’ha traslladat a altres indrets del litoral català”.
Aquest distintiu s’afegeix a altres que ja té la zona costanera de Gavà com ésla Bandera Blava, el distintiu Q de qualitat o el Sictec. Per Sánchezaquest fet, “fa més gran aquest reconeixement que rebem d’organisme independents, objectius que valoren tot un seguit de serveis de qualitat que oferim”. 

Finalment l’alcaldessa ha afirmat que “és un reconeixement al nostre compromís amb el medi ambient, amb la sostenibilitat i, en aquest sentit, les nostres platges són un exemple molt clar i reconegut de què anem en la bona línia i continuarem abocant esforços en mantenir aquesta qualitat mediambiental i paisatgística que sempre hem defensat pel nostre model de litoral”.

Gavà ofereix prop de 4 quilòmetres de platges obertes per gaudir de l’entorn i de l’estiu que es divideixen en dos sectors: la platja de l’Estany (límit amb Viladecans fins al carrer Llançà) amb 260 metres i la platja de Gavà (des del carrer Llançà fins als límit amb Castelldefels) de 3.540 metres.

Les platges gavanenques disposen de tots els serveis i equipaments i d’una oferta d’oci amplia i diversa. Unes platges que tenen un gran valor natural, destacant per la seva fesomia singlar amb un sistema dunar únic i unes pinedes que arriben fins al mar. Els prop de 4 quilòmetres de zona costanera es poden recórrer a través d’un passeig marítim que ha estat reconegut amb prestigiosos premis d’arquitectura i que té una escultura d’Antoni Roselló, un element identificatiu del litoral gavanenc.

Tot aquest conjunt de característiques han fet a la platja de Gavà mereixedora del premi Bandera Ecoplayas ressaltant el seu valor natural i paisatgístic. A través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la platja de Gavà ha estat objecte d’un projecte de rejoveniment i gestió multifuncional de les dunes urbanes a l’àrea metropolitana, promogut pel projecte europeu OPERAs.

Gavà va ser un municipi pioner a l’Estat espanyol en executar el primer passeig marítim que incorporava el sistema dunar com una estratègia bàsica del paisatgisme. Cada any, el litoral gavanenc avança en la recuperació i preservació d’aquest ecosistema amb diverses accions.

Per una banda, es retira bona part de la vegetació invasora, afavorint així el creixement de les espècies dunars. Per altra banda, es creen dunes completament noves, per afavorir el retorn de la flora i la fauna autòctones. El projecte contempla la creació de dunes de forma artificial i també es possibilita que la natura segueixi el seu curs, aquestes dunes reben el nom de “dunes híbrides”.

Aquest projecte va néixer amb la voluntat de lluitar contra els factors de degradació del paisatge dunar que són, principalment, la neteja mecanitzada de la sorra; la presència de persones de manera intensa i al llarg de tot l’any que trepitgen la sorra i desplacen i alteren el relleu dunar; la gran afluència de gossos sense corretja i gats ensalvatgits que desplacen i redueixen dràsticament la fauna vulnerable com el cas dels conills i de la sargantana dels arenals; la proliferació de flora invasora; l’expansió de la pineda, i l’erosió ocasionada pels temporals.

A les dunes trobem una vegetació característica, com ara el narcís de mar, la bufalaga marina o el card marí que s’adapten molt bé a aquests ambients i que determinen algunes de les seves característiques com és el color blanquinós o les seves arrels, molt profundes i extenses amb l’objectiu de retenir l’aigua.

A diferència d’altres fronts litorals, el de Gavà destaca per la seva fisonomia singular. Els visitants poden gaudir, a peu o en bicicleta, d’un passeig marítim respectuós amb el sistema dunar i amb les pinedes que arriben fins al mar. Aquest passeig ha permès recuperar el litoral i millorar l’ecosistema, salvaguardant les dunes litorals, formacions mòbils de sorra i vegetació. El disseny específic del paviment permet el moviment de la sorra i s’aconsegueix uns camins serpentejants.

D’altra banda, el mobiliari urbà del passeig marítim és respectuós amb el paisatge. Els bancs i els fanals són de fusta i la il.luminació dels camins entre les dues són arran de terra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here